NieuwsEikenprocessierups

Nog één week en dan zorgt de eikenprocessierups weer voor overlast

Vanaf een vrachtwagen wordt een biologisch bestrijdingsmiddel gespoten op een eik ter bestrijding van de eikenprocessierups. De bestrijdingscampagne van de rups is weer begonnen.Beeld ANP

De eerste eikenprocessierupsen krijgen de komende tijd brandharen. Dat kan leiden tot veel overlast bij mensen. De grote piek in overlast wordt in juni verwacht. 

Rond 20 mei worden de eerste nesten zichtbaar, verwachten de onderzoekers van Nature Today, een site waarop elke dag natuurnieuws wordt bijgehouden. “Op dit moment zijn de meeste rupsen nog op de takken en rondom de bladeren te vinden en nog niet op de stam. Op diverse plekken is de vraat van de eikenprocessierups al goed zichtbaar. Daarnaast is de eerste nestvorming waargenomen.”

“Elke eikenprocessierups heeft in dit stadium rond de 700.000 brandharen”, aldus de onderzoekers. Wie met de haren in aanraking komt, krijgt te maken met jeuk, bultjes en oogklachten. Meestal verdwijnen de klachten na twee weken. Niet krabben is het devies, maar dat is nogal moeilijk als de jeuk intens wordt.

Vorig jaar maakte de rups soms ‘radeloos', zo bleek onder meer uit dit artikel. Het voordeel is wel dat dit jaar beter wordt ingespeeld op de overlast. Zo zijn al bestrijdingscampagnes begonnen. In het hele land zijn maatregelen genomen in de hoop de overlast komende zomer binnen de perken te houden. Veel gemeenten hebben deze winter zelf nestkastjes opgehangen en die ook gratis uitgedeeld, om zoveel mogelijk vogels te lokken die de rupsen opeten.

Niet elk middel is alleen even subtiel. Zo stelde de Vlinderstichting al vragen over de inzet van het bestrijdingsmiddel Vertimec. Daarmee werd onder meer in Brabant een proef gehouden. Het dodelijke middel wordt via een gat in de bast van de boom gespoten en verspreidt zich via de sapstromen door de hele eik naar de bladeren. Als de rups daarvan eet gaat die dood. Maar dat geldt ook voor de andere insecten die ermee in aanraking komen, zegt de Vlinderstichting. 

Lees ook: De eikenprocessierups gaat niet meer weg en dat is onze eigen schuld

De eikenprocessierups heeft Nederland overvallen. Het klimaat krijgt vaak de schuld. Nee, zeggen deskundigen. Het is de monocultuur van eiken. En zijn vijanden zijn weggespoten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden