Nog altijd zit er pvc in ons afval

Het wordt tijd, zegt de brancheorganisatie van afvalverwerkers, dat álle partijen in de vuilnisketen de handen ineen slaan om het recylingspercentage hoger te krijgen. En ook om pvc nu echt uit het afval te weren Beeld ANP

Bijna een derde van de verpakkingen in het Nederlandse afval is niet of slecht herbruikbaar. Bovendien zitten er in het huisvuil nog steeds pvc-verpakkingen, hoewel deze kunststof al jaren geleden is uitgebannen vanwege de grote milieurisico’s. Dit staat in een studie die de universiteit van Wageningen vandaag publiceert.

In pvc zitten chloor en schadelijke weekmakers. Bij verbranding van deze kunststof ontstaat het extreem giftige dioxine. In 2015 besloot toenmalig staatssecretaris van milieu Wilma Mansveld statiegeld niet af te schaffen, zoals de verpakkingsindustrie en de supermarkten wilden. Mansveld nam dat besluit omdat de sector niet had voldaan aan de afspraak dat alle pvc-verpakkingen uit de winkelschappen zouden verdwijnen.

Het wordt tijd, zegt de brancheorganisatie van afvalverwerkers, dat álle partijen in de vuilnisketen de handen ineen slaan om het recylingspercentage hoger te krijgen. En ook om pvc nu echt uit het afval te weren.

Volgens de Koninklijke Vereniging voor Afval- en Reinigingsmanagement (NVRD), waarin de gemeenten en de publieke afvalbedrijven verenigd zijn, moet er door fabrikanten al bij de ontwikkeling van verpakkingen meer aandacht zijn voor recyclebaarheid. Het gaat dan bijvoorbeeld om de chipszakken van Lays, de zwarte bloempotten van het tuincentrum, de plastic wikkels om de broccoli in de supermarkt én om pvc-zakken waarin kledingartikelen van Action, Big Bazaar en Zeeman worden verpakt. De bedrijven importeren hun producten in hoofdzaak uit lagelonenlanden, waar pvc nog grootschalig wordt toegepast.

De NVRD liet Wageningen Universiteit en Research uitzoeken waar de knelpunten zitten bij het hergebruik. De studie is gedaan omdat veel NVRD-leden - vooral gemeenten - willen weten hoe het staat met de recycling en waar verbeteringen mogelijk zijn.

Koplopers

“Nederland doet het in Europa erg goed op het gebied van recycling van verpakkingen”, zegt Olaf Prinsen, directeur van de afvalorganisatie. “We zitten bij de koplopers. Maar het kan nog beter. Wij roepen al langer dat álle partijen in de afvalketen aan innovatie moeten doen. Dit onderzoek toont aan dat er niet alleen bij de scheiding verbeteringen mogelijk zijn, maar zeker ook aan het begin van de keten: bij het ontwerpen van verpakkingen. Troep die bij het begin in de keten komt, is nog steeds troep aan het einde van de keten.”

De onderzoekers stellen vast dat meer dan de helft van de kunststofverpakkingen in Nederland (56 procent) goed recyclebaar is. Dit is vooral het gevolg van afspraken die door de overheid met fabrikanten en leveranciers zijn gemaakt. Zo zijn doorzichtige pet-flessen, flacons voor sauzen en shampoo eenvoudig te hergebruiken.

Dat is echter niet het geval bij de zwarte of doorzichtige schaaltjes en bakjes van pet die in supermarkten volop worden gebruikt voor het verpakken van vlees, vleeswaren, groente, kaas, en druiven. Die verpakkingen kunnen nog steeds niet worden hergebruikt. Sorteermachines konden de materialen tot voor kort niet herkennen, lang niet alle sorteerders hebben al machines die dit nu wel kunnen.

Fabriek

Een bedrijf in Duiven, 4pet-holding, is intussen bezig met de bouw van de eerste fabriek die dit afval kan verwerken, de installatie zou volgend jaar in bedrijf komen. Verder werkt chemiebedrijf Ioniqa in Eindhoven aan een procedé om gekleurde pet-flessen te recyclen. Die verpakkingen gaan nu nog de verbrandingsovens in.

De onderzoekers stellen vast dat ook het sorteerproces bij afvalbedrijven kan worden verbeterd. In het restafval zit nog 13 procent goed recyclebare grondstof, dat nu op de sorteerbanden door de mazen van het net glipt. Maar de meeste winst valt te halen als fabrikanten bij hun keuze van verpakkingen denken aan recycling, aldus het onderzoeksrapport.

Lees ook: Met de Belgen in actie voor statiegeld op alle flessen en blik

Lees ook: Niet hergebruiken maar dóórgebruiken

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden