Exoot

Nieuwe worm op het wad is een plaag voor oesters

Polydora websteri, exotische nieuwe worm op het wad Beeld Dagmar Lackschewitz, Alfred Wegener Institut
Polydora websteri, exotische nieuwe worm op het wadBeeld Dagmar Lackschewitz, Alfred Wegener Institut

In de Waddenzee heeft zich een nieuwe, exotische worm gevestigd, die een probleem kan worden voor oesterkwekers.

Rob Buiter

Dat schrijft een groep Duitse en Nederlandse biologen deze maand in het wetenschappelijk tijdschrift Marine Biodiversity. De worm, die tot vijf centimeter lang kan worden, maakt gaatjes in de dikke schelp van oesters, om daar in te gaan wonen. Aan de binnenkant van de schelp eindigt dat gaatje in een soort zwarte blaar, die kan openbarsten en zo de binnenkant van de oester vervuilt.

“De worm komt van oorsprong uit Azië”, zegt een van de auteurs, marien bioloog David Thieltges van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, het Nioz, op Texel. “Mogelijk is hij met het transport van gekweekte oesters over de wereld versleept.” De worm vestigde zich ook al aan de Atlantische kust van Noord-Amerika gevestigd. “Daar is hij een groot probleem voor oesterkwekers, omdat de vervuilde schelpen onverkoopbaar zijn”, aldus Thieltges.

Oester met in het zwart de blaren, veroorzaakt door Polydora websteri Beeld Dagmar Lackschewitz, Alfred Wegener Institut
Oester met in het zwart de blaren, veroorzaakt door Polydora websteriBeeld Dagmar Lackschewitz, Alfred Wegener Institut

Enkele jaren terug werden de eerste geïnfecteerde oesters gevonden bij het Duitse Waddeneiland Sylt en nu dus ook rond Texel. Thieltges: “Dit kan een probleem worden voor Duitse en Nederlandse oestertelers.”

Of de worm kan helpen de eveneens exotische en woekerende Japanse oester in de Waddenzee te beteugelen, durft Thieltges niet te zeggen. Onduidelijk is of de oester er zelf last van heeft en of de worm ook gaatjes maakt in andere schelpdieren.

Thieltges roept collega-onderzoekers rond de Waddenzee op om hun ogen open te houden voor deze nieuwe exoot. Voor oesterkwekers heeft hij slecht nieuws: “Bestrijden zal niet meer lukken. In Amerika kunnen oesterkwekers de schade soms beperken door hun schelpen niet op de grond, maar op een soort tafels onder water te laten groeien.” Bij laagwater vallen de schelpen dan droog, de wormen kunnen daar niet tegen. “Al werkt dat lang niet altijd.”

Lees ook:

Exoten floreren in onze wateren, muizenoortje niet

Onder water verdringen de exoten de schelpdieren die hier van oorsprong thuishoren. Maar is dat erg?

Gulzige Californische kreeften moeten het Brabantse ven uit

Ongenode gasten vreten sinds kort de Brabantse vennen leeg: Californische rivierkreeften. Ecologen komen proberen de invasieve exoten deels weg te vangen. Uitgezette paling moet het werk afmaken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden