Nieuwe trend: de voedselvrije dag

Een gezin in India gebruikt gezamenlijk de maaltijd.Beeld AP

In Peru, India en Nigeria doet al 14 tot 27 procent van de gezinnen er aan mee: de voedselvrije dag. Een nieuwe manier om door de stijgende voedselprijzen het hoofd boven water te houden.

De natte zomer aan deze kant van de grote oceaan en de extreme droogte aan de overkant ervan zorgde voor de slechtste graan- en maïsoogst sinds 1980. Volgens The Independent is dat de oorzaak dat de graanprijzen zo hoog worden dat de gevolgen voor gezinnen in ontwikkelingslanden desastreus zijn.

Voor veel gezinnen in ontwikkelingslanden wordt eten te duur om elke dag te kunnen betalen. Een oplossing is om één dag in de week te kiezen waarop dan maar niet wordt gegeten.

"De extreme rantsoenering is het gevolg van voedselstress, " zegt Lester Brown, voorzitter van het Earth Policy Institute, een milieuorganisatie en denktank uit Washington met speciale aandacht voor problematiek op het gebied van voedsel en agricultuur.

Regionale voedseltekorten komen relatief vaak voor, maar het aantal mensen in ontwikkelingslanden dat zich geen dagelijks voedsel meer kan veroorloven verontrust hulporganisaties. "We hebben nog niet eerder gezien dat gezinnen systematisch dagen inlassen waarop niet wordt gegeten. Aan het begin van de week wordt besloten welke dag er in die week geen voedsel op tafel komt. Bijvoorbeeld: deze week eten we niet op dinsdag" aldus Brown.

Uit een rapport in opdracht van organisatie Save the Children blijkt dat 24 procent van de gezinnen in India, 27 procent in Nigeria en 14 procent in Peru voedselvrijedagen hebben. De ontwikkeling maakt deel uit van een mondiale verschuiving van een wereld die werd gedomineerd door overschotten naar een wereld die wordt gedomineerd door tekorten.

De magere graanoogst van dit jaar zal de prijzen de komende jaren verder opstuwen. Vooral in ontwikkelingslanden kan dit enorme problemen opleveren. Waar in de westerse wereld een gemiddeld gezin ongeveer tien procent van zijn inkomen aan voedsel besteed, is dat voor een gezinnen in ontwikkelingslanden 50 tot 70 procent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden