Nieuw-Zeeland wil een uitweg bieden aan klimaatvluchtelingen

De kust van Funafuti, Tuvalu. Het leven wordt er steeds zwaarder vanwege de stijgende zeepsiegel Beeld AFP
De kust van Funafuti, Tuvalu. Het leven wordt er steeds zwaarder vanwege de stijgende zeepsiegelBeeld AFP

Ja, u verkeert in nood. Maar nee, u bent geen vluchteling. Dat was de boodschap van een Nieuw-Zeelandse rechter aan twee gezinnen uit Tuvalu, een eilandenstaatje in de Stille Oceaan.

Hanne Obbink

De gezinnen hadden asiel aangevraagd, omdat het leven op hun eilandje steeds zwaarder wordt vanwege de stijging van de zeespiegel. Land loopt nu al onder en zoiets wezenlijks als schoon drinkwater wordt schaars.

Heel erg, erkende de rechter. Maar het internationale vluchtelingenverdrag uit 1951 bepaalt nu eenmaal dat iemand pas als vluchteling kan worden aangemerkt als er sprake is van vervolging vanwege afkomst, religie of politieke voorkeur. Dus helaas ...

Belofte

Dat was vorige week dinsdag. Twee dagen later trad in Nieuw-Zeeland een nieuw kabinet aan en gisteren beloofde de nieuwe minister die klimaatverandering in zijn portefeuille heeft: we gaan onderzoeken of we voor dit soort mensen een aparte categorie visa moeten creëren.

Daarmee vervulde minister James Shaw een verkiezingsbelofte van zijn partij, de Groenen, én hij bood perspectief. Niet alleen aan de zeventien mensen uit eilandenstaatjes in de Stille Oceaan die tot nu toe vergeefs de vluchtelingenstatus aanvroegen, maar ook aan vele duizenden anderen die ooit die eilanden moeten ontvluchten.

Dat dat moet, lijkt onontkoombaar. Van bijvoorbeeld Kiribati, een eilandenstaatje met 110.000 inwoners, voorspellen wetenschappers dat het in 2100 onder water zal zijn verdwenen.

Juristen waarschuwen dat het ingewikkeld is heldere regels voor klimaatvluchtelingen op te stellen. Maar volgens Shaw is er geen ontkomen aan. De president van Kiribati heeft de bevolking zelfs al opgeroepen te vertrekken 'voor het te laat is'.

Lees ook: Vijf Salomonseilanden opgeslokt door de zee

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden