Niemand die het nog weet

Aardaker (foto Jeanette Essink) Beeld
Aardaker (foto Jeanette Essink)

Alles is gedaan om veldleeuweriken te paaien op de Zeeuwse hoeve Van der Meulen in Zuid-Beveland. Tussen de akkers liggen stroken kale grond met akkerkruiden naast grasstroken. Er is een waterpoel gegraven op de plek waar er volgens achttiende-eeuwse stafkaarten één lag. Er staat een verscheidenheid aan gewassen in uiteenlopende groeistadia. Zomer- en wintergranen. Maar leeuweriken, ho maar. „Wel heb ik voor het eerst sinds mijn jeugd weer een geelgors gezien hier”, vertelt Chiel, „dankzij het graan dat ’s winters blijft staan. Dat is ook in trek bij ringmussen en muizen. Daar komen roofvogels op af; een groep ransuilen overwinterde hier en een blauwe kiekendief. Die torenvalk daar broedt hier, evenals een kerkuil.”

Koos Dijksterhuis

Chiel wijst gras aan tussen de rogge. „Dreps. Dat verdween uit Nederland door zaadschoning. Het is acht maanden kiemkrachtig, dus zonder vers zaad is het snel gedaan.”

Ook het spiegelklokje groeit hier. „Zeeland was ooit het bolwerk van die bloemen, maar in de jaren tachtig verdwenen ze uit de provincie.”

Chiel wijst aardaker aan. „In de negentiende eeuw was dat armeluisvoer”, weet hij. „Nu verkopen we het als delicatesse aan sterrenrestaurants. Die serveren miniporties voor 150 euro!”

Op een volgend perceel staat vlas. Voor lijnzaad, niet voor linnen. Het gaat niet om de opbrengst, het gaat om onkruiden van vlasakkers. „Die zijn uitgestorven in Nederland”, zegt Chiel, „ik zoek ze in Oost-Europa.”

Het Zeeuwse Landschap maakt er wat moois van. Maar zoals veertig jaar geleden wordt het niet meer. „Harlekijn-orchissen en kievitsbloemen tot de horizon”, herinnert Chiel zich. „Grutto’s, tureluurs en kemphanen bij de vleet. Allemaal weg. En niemand die het nog weet.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden