null Beeld

ColumnVincent wil Zon

Nederlandse zonnefolie moet van Australië grote waterstofexporteur maken

Vincent Dekker

Australië, nu nog een grote en omstreden exporteur van kolen, wil een zeer grote leverancier van groene waterstof worden. Daarvoor heeft het land zo goedkoop mogelijke zonnestroom nodig. Het Nederlandse bedrijf HyET lijkt daarvoor de ideale partner.

Bij zonnepanelen wordt bijna automatisch gedacht aan China, het land dat met afstand de meeste zonnepanelen ter wereld produceert. Maar als het om goedkope zonnepanelen gaat, zou Nederland wel eens heel hoge ogen kunnen gaan gooien. Al moet je ‘panelen’ dan wel vertalen in ‘folie’ en is HyEt, het bedrijf dat die folie maakt, sinds kort voor 60 procent in Australische handen.

Nederland werkt al jaren aan dunne-film zonnecellen die je als plastic zakken uit een machine kunt laten rollen. Onderzoekscentrum Solliance in Eindhoven, waar onder meer TNO en het Belgische Imec in samenwerken, is daar al ver mee gevorderd. Het zou de productie van zonnepanelen een stuk goedkoper moeten maken.

Zonnefolie van HyET wordt op een opslagtank van Vopak in de Rotterdamse haven uitgerold. De folie kan op gebogen oppervlakten worden gelijmd. Beeld Vopak
Zonnefolie van HyET wordt op een opslagtank van Vopak in de Rotterdamse haven uitgerold. De folie kan op gebogen oppervlakten worden gelijmd.Beeld Vopak

HyEt uit Arnhem produceert sinds een jaar op bescheiden schaal al zo'n folie en heeft vorig jaar een contract gesloten met Indonesië om daar een fabriek voor 340 MegaWattPiek aan folie per jaar te bouwen. Dat mag je al een zeer forse productie noemen. Maar het verbleekt bij wat er in Australië moet gaan gebeuren.

Eind vorige maand nam Fortescue Future Industries (FFI) een belang van 60 procent in HyET. FFI is eigendom van de Australiër Andrew Forrest, een miljardair die zijn fortuin heeft verdiend met ijzer en steenkool maar er nu naar streeft een wereldspeler in groene waterstof te worden. Waterstof wordt nu nog gemaakt uit aardgas, en daarbij komt veel CO2 vrij. Die variant heet grijze waterstof. De bedoeling is om waterstof te maken door water (H2O) te splitsen in waterstof (H2) en zuurstof (O2). Door dat met groene stroom te doen, krijg je een CO2-vrije, geheel duurzame vorm van waterstof.

Woestijnstroom

In Australië zijn al plannen om met zonnestroom uit de woestijn groene waterstof te maken. Onder meer Singapore en Japan hebben er grote belangstelling voor. Het gaat dan om een kleine twee miljoen ton H2 per jaar. Daar is 26 GW aan wind- en zonne-energie voor nodig. FFI wil in 2030 al jaarlijks 15 miljoen ton H2 leveren en daarna naar 50 miljoen ton groeien. Daar zou je dan 700 GW aan groene stroom voor nodig hebben. Dat vereist zo'n 1,5 miljard ‘traditionele’ zonnepanelen...

FFI zegt dat het ook windstroom en waterkracht wil inzetten, maar zal zeker ook veel zonnefolie van HyET gaan gebruiken. Daartoe zal in Australië een eigen zonnefoliefabriek worden gebouwd met een capaciteit van 1 GW, het drievoudige van de Indonesische fabriek. Daarmee verovert de zonnefolie van HyET definitief een plaats op de wereldmarkt voor zonne-energie. Overigens bestaat HyET uit twee divisies: die voor zonnefolie en een tweede voor waterstofproductie. En ook daardoor is de belangstelling van FFI voor HyET dus goed verklaarbaar.

Solarge: licht en recyclebaar

HyET is niet de enige Nederlandse zonne-energie start-up die met bijzondere panelen in het nieuws is gekomen. Ook Solarge doet momenteel van zich spreken. Deze Nederlandse panelenfabrikant bewandelt een tussenweg tussen traditionele panelen en de folie van HyET. De nu bekende panelen zijn deels van stevig glas en aluminium en daardoor vrij zwaar: zo'n 10 kilo per vierkante meter. Dat kan teveel zijn voor fabrieksdaken die niet op een grote belasting zijn ontworpen. De folie van HyEt weegt nog maar 600 gram per vierkante meter en kan op bestaande oppervlakten worden geplakt. Solarge maakt ogenschijnlijk traditionele panelen, maar dan met kunststof in plaats van glas en aluminium. Dat scheelt de helft aan gewicht, waardoor ze ook op zwakkere daken kunnen worden gemonteerd.

Maar gewicht is niet het enige voordeel van de Solarge-panelen. Ze zijn ook volledig recyclebaar. De kunststof ervoor is door Sabic in Limburg ontwikkeld en die kunststof zelf wordt gemaakt uit afvalplastic. Na 25 jaar, als de panelen zijn afgeschreven, kan de kunststof worden teruggewonnen en opnieuw gebruikt. Nu al is er een kleine proeffabriek waar de eerste panelen worden geproduceerd. Binnenkort moet het grootschaliger gaan gebeuren. De financiering daarvoor is bijna rond.

In zijn weblog ‘Vincent wil zon’ belicht Vincent Dekker innovaties en ontwikkelingen op het gebied van groene energie, dichtbij en ver van huis. Lees meer afleveringen op trouw.nl/vincentwilzon.

Lees ook:

Zonnepanelen, recyclebaar en niet al te zwaar, het kán

Anderhalf miljoen Nederlandse huishoudens hebben inmiddels zonnepanelen, binnen vijf jaar zal dat naar verwachting verdrievoudigen. Maar wat te doen met alle afgedankte panelen? Volledig recyclen, vindt Solarge, een nieuwkomer in de markt. De eerste stappen zijn gezet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden