Innovatie

Nederlands fietspad van gerecycled plastic gaat de markt op

Het PlasticRoad-fietspad in Zwolle is gemaakt van gerecycled plastic. Beeld ANP

In de Overijsselse hoofdstad hebben twee plastic fietspaden hun pilot met succes volbracht. De bedenkers en makers dromen nu van industriële productie. 

Fietspaden, wat is daar nou spannend aan? Daar dachten Marcel Jager en Anne Koudstaal van het bedrijfje PlasticRoad heel anders over. Onder het mom ‘we moeten wat met al dat plastic’ legde Plastic Road in 2018 bij wijze van proef twee plastic fietspaden aan. 30 meter elk, bestaande uit holle prefabelementen. En deze pilots zijn nu geslaagd: de paden hebben zonder grote problemen één miljoen fietsers getrotseerd, in Zwolle. “We zijn daarmee klaar voor industriële productie”, zegt het duo, dat nu niet alleen droomt van nog meer plastic paden, maar ook plastic trottoirs, parkeer- en speelplaatsen.

Angst voor milieuellende

De fietspadproef kreeg destijds stevige kritiek uit de milieuhoek. Daar wordt slijtage van plastic gevreesd, met alle milieuellende van dien. En: alle plastic moet juist de wereld uit, hergebruik is daarop een rem. Maar Jager en Koudstaal berekenden dat ze voor hun fietspad van 30 meter 1000 kilo gerecycled plastic gebruikten: 218.000 plastic bekers. Die wil je toch niet verbranden of in de zee laten dobberen? Zo zijn er meer voordelen: minder CO2-uitstoot, betere afvoer van regenwater én veel tijdbesparing.

Wegenbouwer KWS heeft daarom het fietspad omarmd. Het is ook ‘volledig circulair’, claimt het bedrijf. Want als zo’n fietspad na vijftig jaar aan vervanging toe is, zegt een woordvoerster, kunnen daar weer nieuwe prefabelementen van gemaakt worden. Tenminste, dat is de bedoeling. “We doen bijvoorbeeld nu nog onderzoek naar hoe daarbij de bovenlaag van het plastic verwijderd kan worden.” Die laag van kleine steentjes was juist bedoeld om slijtage en uitspoelen van microbeats te voorkomen – precies waar critici bang voor zijn. Of het plastic fietspad dus écht circulair is, weten we pas over vijftig jaar.

Lees ook:

Zwolle onthult fietspad van plastic: hoe milieuvriendelijk kan zo’n fietspad nu echt zijn?

In Zwolle ligt een fietspad van gerecycled plastic. Een nobel project, maar niet iedereen is enthousiast.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden