'Nederland te vol voor grote zonneparken'

Op het terrein van een oude vuilstort in Azewijn (Gld) worden 35.000 zonnepanelen geplaatst. Beeld Koen Verheijden
Op het terrein van een oude vuilstort in Azewijn (Gld) worden 35.000 zonnepanelen geplaatst.Beeld Koen Verheijden

Zonne-energie heeft de toekomst, zeggen energie-experts. Maar voor Nederland heeft die toekomst beperkingen, verwacht Peter Paul Weeda van energiebedrijf Eneco. Het is hier te vol.

Het ritselt in Nederland van de plannen voor zonneparken. Er zijn volop grote projecten voor de opwekking van zonne-energie in ontwikkeling. Onder meer op Ameland, in Nijmegen, Zwolle, Hengelo, Assen en Groningen lopen initiatiefnemers zich warm. Het helpt dat de overheid met een pot subsidiegeld rammelt.

In Emmen werd afgelopen maand een plan gelanceerd voor 90.000 zonnepanelen in het tuinbouwgebied Rundedal. Dit park, met een oppervlakte van 38 voetbalvelden, zou 11 megawatt aan stroom kunnen gaan leveren.

Maar, het zijn nog vooral ideeën.

Ouddorp en Waalwijk
In Nederland zijn er maar drie zonneparken die echt produceren. Het grootste is dat bij Azewijn, tussen 's Heerenberg en Ulft in Gelderland. Dit park van 8 hectare levert sinds 2011 zonnestroom uit 36.000 panelen. Het 'piekvermogen' is 1,6 megawatt, dat komt in de buurt van de opbrengst van één (vrij kleine) windturbine.

Sinds 2012 is ook een zonnepark in Ouddorp op Goeree-Overflakkee in productie. Op een grasveld van 1,3 hectare staan 2900 panelen die samen 810 kilowatt produceren, genoeg voor de stroombehoefte van zo'n 225 huishoudens. Het kleinste zonnepark staat in Waalwijk en is van Eneco. Op een voormalige vuilstortplaats leveren 4200 zonnepanelen sinds 2004 een kleine 700 kilowatt aan elektriciteit.

"Grootschalige zonneparken zullen in Nederland niet van de grond komen", denkt Weeda, directeur zon van Eneco Nederland en Verenigd Koninkrijk. "De ruimte is er hier domweg niet en bovendien zal, net als bij windparken, weerstand onder de bevolking een belemmering blijken."

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Weeda was nauw betrokken bij de bouw van het eerste grote windpark van Eneco bij het Britse South Marston, tussen Londen en Bristol. Sinds 2014 produceert het bedrijf daar elektriciteit voor de nabijgelegen autofabriek van Honda. Het park heeft een geïnstalleerd vermogen van 10 megawatt. Eneco wilde in het gebied aanvankelijk windmolens bouwen, maar stuitte op verzet van omwonenden. Er staan nu 24.000 panelen. Het dorp krijgt ter compensatie jaarlijks zo'n 14.000 euro van Eneco. Te besteden aan maatschappelijke doelen.

Trend
Volgens Weeda zullen overheidssubsidies ter stimulering van duurzame energieproductie voorlopig nog hard nodig blijven. "Wij denken dat pas na 2020 dit soort projecten zonder subsidie kunnen worden gebouwd." Hij ziet een heldere trend: de kostprijzen van panelen zullen blijven dalen en de prestaties zullen toenemen.

Eneco bouwt met overheidssubsidie en met geld van het Waddenfonds op Ameland, bij het zweefvliegveld in Ballum, aan een windpark van vijftien voetbalvelden groot (10 hectare), waarop 24.000 zonnepanelen een vijfde van de totale elektriciteitsbehoefte van het eiland zullen gaan opwekken. "Bewoners kunnen panelen kopen. Dit project is een voorbeeld van optimale samenwerking: alle deelnemende partijen investeren op gelijke voet."

Vooral in de particuliere sector groeit de belangstelling voor zonnepanelen explosief. In het afgelopen jaar zijn er overwegend door particulieren in Nederland voor 400 megawatt aan zonnepanelen geplaatst. Het totaal aan geïnstalleerd vermogen zit nu in de buurt van 1100 megawatt. De terugverdientijd ligt op dit moment rond de zeven jaar, dankzij de regeling dat consumenten hun overtollige zonne-elektriciteit aan het stroomnet kunnen leveren (salderen). Verwacht wordt dat het salderen op termijn wordt afgebouwd.

Volop zonneparkjes op grote daken

Zonneprojecten op daken van veilingen, fabrieken en evenementenhallen zijn er volop in Nederland. De top-10 van zon-op-het-dak:

1. Floriade Haarlemmermeer 2,3 megawattpiek
2.Venco Campus Eersel 1,6 MWp
3.Hitachi Zaltbommel 1,6 MWp
4.Scholtenszathe Klazienaveen 1,3 MWp
5.ArenA Amsterdam 1,1 MWp
6.Heineken Den Bosch 900 kilowattpiek
7.Ikea Zwolle 854 kWp
8.Nationaal Militair Museum Soest 810 kWp
9.Royal Lemkes Bleiswijk 754 kWp
10.Kyocera Stadion Den Haag 725 kWp

Plan: drijvende panelen in de Slufter
Het piekvermogen (of geïnstalleerd vermogen) geeft het maximale vermogen van een zonnepaneel aan onder optimale omstandigheden. In één uur kan een installatie van 1 megawattpiek maximaal 1 megawattuur elektriciteit produceren. (bron: TheSolarFuture, Rotterdam)

Het havenbedrijf Rotterdam begint een proef met drijvende zonnepanelen in de Slufter, een omdijkt meer van 260 hectare op de Tweede Maasvlakte. Het depot werd in de jaren tachtig aangelegd voor de opslag van verontreinigde baggerspecie. In de Slufter is plaats voor 150 miljoen kubieke meter baggerspecie, maar die capaciteit wordt slechts voor de helft benut. Een ondernemer heeft een plan ingediend om in een deel van de Slufter drijvende zonnepanelen te plaatsen. "De weerspiegeling van de zon in het water biedt wellicht extra mogelijkheden om elektriciteit op te wekken", aldus een woordvoerder. Deze zomer wordt bekeken of het plan haalbaar is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden