Afval

Nederland produceert veel afval, maar gaat efficiënt om met grondstoffen

Afvalscheidingsbakken op het festival Tomorrowland. Beeld BELGA

Nederland gaat vergeleken met andere landen efficiënt om met grondstoffen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2018 werd er ruim twintig procent minder materiaal per inwoner verbruikt ten opzichte van 2000. Gekeken naar andere EU-landen staat Nederland hiermee op een vierde plaats. Alleen Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Italië consumeren minder.

Ook blijft de Nederlandse grondstofvoetafdruk per hoofd structureel kleiner vergeleken met het EU-gemiddelde. Dit komt volgens het CBS ten dele omdat Nederland relatief klein en dichtbevolkt is. Per hoofd van de bevolking hoeft er daarom minder materiaal gebruikt te worden voor de aanleg van infrastructuur.

Het zijn eerste stappen richting de ambitie van de Nederlandse overheid om in 2050 een volledig circulaire economie te hebben. Dit betekent dat er geen afval wordt geproduceerd, omdat alle grondstoffen hergebruikt moeten worden.

Volgens het CBS wordt Nederland wel in toenemende mate afhankelijk van de invoer van materialen. Zo moet Nederland door de vermindering van de Groningse gaswinning meer fossiele brandstoffen invoeren.

Bovendien worden in Nederland veel materialen geïmporteerd die na bewerking weer uitgevoerd worden, zoals ruwe aardolie. Bij deze vervaardiging komt afval vrij in Nederland.

In 2016 lag de afvalproductie exclusief sloopafval in Nederland namelijk op 2,5 duizend kilo per inwoner. Alhoewel dit een daling betreft ten opzichte van voorgaande jaren, ligt deze hoeveelheid fors hoger dan het EU-gemiddelde van 1,8 duizend kilo.

Op het gebied van recycling haalt Nederland de meeste andere landen wel in. Jaarlijks wordt hier 1,7 duizend kilo afval per persoon gerecycled. Dit is goed voor een derde plaats binnen de EU, achter Luxemburg en België. 

Lees ook:

Dragen we straks alleen nog circulaire spijkerbroeken? Dit Nederlandse bedrijf hoopt van wel

Wat als de twee miljard spijkerbroeken die jaarlijks wereldwijd over de toonbank gaan, stuk voor stuk gerecyled kunnen worden? Het Nederlandse MUD Jeans is al hard aan het werk.

Nog nooit verbruikte de mens zoveel grondstoffen: meer dan 100 miljard ton in één jaar

De circulaire economie moet de milieuschade beperken en grondstoffen besparen. Maar dat lukt nog niet zo, blijkt uit verschillende rapporten die de afgelopen dagen het licht zagen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden