'Nederland moet haast maken met verbod op schadelijke vorm diepzeevissen'

Ook Nederlandse vissersschepen gebruiken grote sleepnetten, zoals de Annelies Ilena. Beeld anp
Ook Nederlandse vissersschepen gebruiken grote sleepnetten, zoals de Annelies Ilena.Beeld anp

De kokerworm, de springkrab, de limpet, de polynoidae en natuurlijk de pompeiiworm. Vissen die niet op de kaart van een visrestaurant staan, maar wel slachtoffer zijn van diepzeevissers. Zij slepen met hun enorme netten de leefomgeving van deze bijzondere soorten kapot. In Brussel wordt morgen vergaderd over een Europees verbod op de netten. Milieuorganisaties dringen bij EU-voorzitter Nederland aan het verbod erdoor te krijgen.

Charlot Verlouw

Want na Nederland wordt Slowakije per 1 juli voorzitter van de EU. "Die hebben geen ministerie van visserij of milieu, dus dan verdwijnt het item weer van de agenda", licht Irene Kingma toe. Zij is lid van de coalitie van milieuorganisaties die aandringt op het verbod, de Deep Sea Conservation Coalition.

Rol Nederland
Milieuministers van de verschillende EU-lidstaten zijn het al eens over het verbod, morgen vergaderen de Europese Commissie, de Raad van Ministers en het Europees Parlement over de exacte inhoud. Nederland zit, als voorzitter van de Europese Unie, de vergadering voor. "Het grootste risico is dat de onderhandelaar op dit dossier, Europarlementariër Isabelle Thomas, onder druk van de visserijlobby het uiteindelijke besluit uitstelt", zegt Kingma.

Dat de coalitie niet eerder in het halfjarige voorzitterschap van Nederland aan de bel heeft getrokken, komt volgens Kingma door de trage Europese besluitvorming. De coalitie van milieuorganisaties voert namelijk al acht jaar campagne. "Diepzeevissen kan prima, maar doe het met kleinere netten of met lijnvisserij. Dan blijven de bijzondere ecosystemen intact."

Laag economisch rendement
Er varen slechts elf schepen onder Europese vlag die diepzee kunnen vissen. "De economische belangen zijn dus klein, maar de ecologische impact is enorm", zegt Kingma. "Toch verspelen landen niet graag hun recht op diepzeevisserij, dat na vijf jaar niet vissen verloopt. Stel dat er iets waardevols wordt ontdekt op de zeebodem."

De diepzeebodem voor de kusten van Schotland, Noorwegen en de Azoren is een bijzonder ecosysteem. Er leven niet alleen uitzonderlijke zeedieren, ook komen er unieke planten en koraal van duizenden jaren oud voor. Wetenschappers denken dat een groot deel van alle organismen op de diepzeebodem nog niet ontdekt is.

Sterke lobby
In 2010 haalde een vergelijkbaar verbod het niet in het Europees Parlement. Nederlandse Europarlementariërs gaven toen de sterke lobby van de zeevisserij de schuld. Destijds waren het diepzeevissers Frankrijk en Spanje die dwars lagen, nu is de plek van Frankrijk ingenomen door Portugal. "Dankzij de Franse milieuminister Segolène Royal is er nu ook in Frankrijk het bewustzijn dat diepzeevissen op deze manier echt verboden moet worden", zegt Kingma.

Wat de verwachtingen zijn voor het overleg morgen weet Kingma niet. "Er is van alle kanten veel druk gezet, zowel intern als extern. We kunnen nu echt alleen nog maar afwachten."

De pompeiiworm, een van de miljoenen bewoners van de diepzeebodem. Beeld Wikimedia Commons
De pompeiiworm, een van de miljoenen bewoners van de diepzeebodem.Beeld Wikimedia Commons
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden