null

Circulaire economie

Nederland koploper op gebied van 'groen inkopen'

ANP

Nederland is koploper in West-Europa op het gebied van 'groen inkopen'. In de afgelopen drie jaar hebben twintig grote bedrijven en twaalf overheidsorganisaties samen voor 300 miljoen euro aan herbruikbare goederen ingekocht. Landen als België, Frankrijk, Portugal en Finland vragen in Nederland om advies over het opzetten van een circulaire economie, aldus Green Deal Circulair Inkopen (GDCI), de organisatie achter het groene inkopen.

Bij het in 2013 opgerichte GDCI zijn bedrijven als ABN AMRO, Landal Greenparks, Rijkswaterstaat en Alliander aangesloten, net als een aantal provincies en gemeenten. Elke deelnemer is verplicht minimaal twee projecten te starten waarbij alleen herbruikbare producten worden ingekocht.

Zo is 81 procent van alle materialen uit het gesloopte hoofdkantoor van netbeheerder Alliander opnieuw gebruikt in het nieuwe pand. Wageningen heeft een fietsbrug van geopolymeerbeton (een soort plastic) laten bouwen. Die gemeente bedacht ook dat opbergkastjes voor de ambtenaren geen achterkant nodig hebben, omdat ze toch tegen een muur zijn geplaatst. Andere succesvolle projecten waren volgens GDCI het plaatsen van bamboe verkeersborden en de inkoop van geheel herbruikbare bedrijfskleding.

Als groen inkopen de standaard zou worden in Nederland, zou daar volgens GDCI jaarlijks 7 miljard euro mee te verdienen zijn, terwijl het ruim 50.000 arbeidsplaatsen zou opleveren.

Lees ook:
Zo komen we groener uit de coronacrisis

Nederland hobbelt achteraan met plannen voor groen herstel van de economie na corona, stelde het Planbureau voor de Leefomgeving donderdag. Andere landen zijn al een stuk verder. Aan ideeën is in ieder geval geen gebrek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden