Nederland heeft straks niet genoeg hout voor duurzame energie

Beeld ANP

Nederland kampt binnen enkele jaren met een enorm tekort aan hout. Hout is de verreweg de belangrijkste grondstof voor de productie van duurzame energie. Maar de geplande groei daarvan is zo groot, dat het hout op termijn niet meer is aan te slepen. De prijs van hout zal daarom fors stijgen.

De Europese lidstaten hebben om klimaatverandering tegen te gaan en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verkleinen, onderling afgesproken dat in 2020 gemiddeld 20 procent van de energieopwekking akkomstig moet zijn van duurzame bronnen. Voor Nederland geldt een norm van 14 procent.

Dit houdt in dat er grote vraag ontstaat naar zogenoemd energiehout, dat onder andere wordt opgestookt in verbrandingsovens. Voor Nederland wordt er in 2020 een jaarlijks tekort voorspeld van 20 miljoen kuub, maar dat tekort ontstaat volgens onderzoeksbureau Probos feitelijk al in 2015. Nederland zal daarom moeilijk aan Europese afspraken kunnen voldoen. Import van hout is geen optie, omdat het transport over een groot aantal kilometers niet duurzaam is.

De zogenoemde houtige biomassa - vooral gesnipperd 'afval' van bomenkap - wordt op dit moment gebruikt in de ovens van afvalverbrandingsinstallaties, als bijproduct voor kolencentrales en voor houtgestookte warmtekrachtinstallaties in tuinbouwbedrijven. Vooral die laatste sector voelt nu al het tekort aan 'betaalbare biomassa', die ongeveer 20 euro per ton kost. Duitse tuinders blijken vanwege een tekort in eigen land het Nederlandse snoeihout massaal op te kopen. De prijs stijgt daardoor zo snel, dat de Nederlanderse tuinders overwegen weer op gas over te schakelen.

Volgens Martijn Boosten en Jan Oldenburger van Probos in Wageningen, moet Nederland dringend op het tekort inspelen door de aanplant van wilg, een zeer snel groeiende houtsoort. De afgelopen jaren deden zij onderzoek naar de aanleg van 'energie-akkers', maar zij concludeerden dat de percelen met wilg meer kosten dan opleveren.

Maar met het houttekort in het verschiet en de stijgende prijs van de grondstof, zijn de wilgenakkers over vijf jaar wel degelijk rendabel. Daarom moet er direct met de aanleg van wilgenakkers worden begonnen, menen zij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden