Nederland heeft een nieuwe soort landslak. Het is de roodbruine mutsnaaktslak, die eerder deze maand ineens in Zuid-Limburg bleek te leven. De roofslak werd daar helemaal niet verwacht, want de soort hoort eigenlijk thuis in bergachtige gebieden in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk.
De eerste slakken of eitjes zijn mogelijk meegekomen met natuurstenen die in het dal van de Limburgse Eyserbeek zijn gebruikt. Dat melden deskundigen van de stichting ANEMOON, die onder meer onderzoek doet naar weekdieren, woensdag op de natuurwebsite Nature Today.
De roodbruine mutsnaaktslak (Daudebardia rufa) is een halfnaaktslak. Het dier draagt op de rug een piepklein slakkenhuisje met zich mee. De slak eet wormen, larven en kleinere slakjes. De dieren leven deels onderaards in kleine holletjes.
Slakkenkenners zijn verheugd dat de nieuwe slak geen dier is dat door klimaatverandering in Nederland terecht is gekomen. De roofslak is ook geen exoot, maar een voor Europa inheemse soort die nu ook in Nederland voorkomt.
Lees ook:
Ga wijngaardslakken zoeken, maar eet ze niet op
‘Er was wijngaardslakkennieuws. Of misschien moet ik schrijven dat er wijngaardslakkennieuws in de maak is, want de Stichting Anemoon roept ons op om slakken te gaan tellen.’