Ruimtelijke ordening

Nederland heeft een minister van ruimte nodig, zeggen de rijksadviseurs

Hervorming van de landbouw vereist de komende jaren stevige aanpassingen in de schaarse ruimte van Nederland.  Beeld ANP
Hervorming van de landbouw vereist de komende jaren stevige aanpassingen in de schaarse ruimte van Nederland.Beeld ANP

Klimaatverandering, hervorming van de landbouw, woningbouw, waterveiligheid en andere energie vereisen de komende jaren stevige aanpassingen in de schaarse ruimte van Nederland. Een minister van ruimte moet daarover de regie gaan voeren, adviseert het College van Rijksadviseurs.

Onno Havermans

Die minister moet over een eigen ministerie beschikken, en de bevoegdheid om bij andere departementen een integrale samenhang af te dwingen, als ‘een spin in het web van de Rijksoverheid’. Die opereert nu nog te veel sectoraal, zo staat in het advies. Met andere woorden: ieder ministerie doet het op eigen houtje en samenhang ontbreekt.

“De vakministers waken over deelbelangen, maar de grote doelen vervat in het Parijse Klimaatakkoord, de Natura2000-afspraken of de duurzame doelstellingen worden niet gehaald met deze sectorale aanpak”, zegt Daan Zandbelt, rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving

In de in september gepresenteerde Nationale Omgevingsvisie benadrukt het kabinet al een gezamenlijke aanpak van de ‘ruimtelijke opgaven’. De uitvoering ligt echter veelal bij provincies, gemeenten en waterschappen. En dat is te veel gedecentraliseerd, zeggen Zandbelt, zijn directe collega Berno Strootman en rijksbouwmeester Floris Alkemade. Het Rijk moet volgens hen een actievere rol op zich nemen.

Die oproep is niet nieuw. In eerdere adviezen wees het college al op het gemis aan sturing vanuit Den Haag. En de Tweede Kamer steunde in februari een motie van CDA en PvdA voor terugkeer van het ministerie van ruimtelijke ordening.

Dat ministerie heeft dan nieuwe deskundigheid nodig, zeggen de rijksadviseurs. Ze willen multidisciplinaire teams, waarin stedenbouwkundigen, (landschaps)architecten en planologen zitten, naast economen, verkeerskundigen, ecologen, woningmarktdeskundigen, energiespecialisten en klimaatexperts.

Lees ook:

Als het aan Berno Strootman ligt, gaan de boeren het landschap redden. ‘Je krijgt het landschap dat je kiest’

Een eerlijke prijs voor ons voedsel moet een aantrekkelijk landschap opleveren, vindt rijksadviseur Berno Strootman. Boeren kunnen daarin een centrale rol vervullen.

‘Geef het Nederlandse landschap meer aandacht’

Het landschap verpietert door windmolens, zonnepanelen en stikstof. We moeten meer doen om het buitengebied mooi te houden, aldus een advies.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden