Nederland behoort tot top acht in recyclen

Verwerking glasberg van de feestdagen. Beeld anp

Het recyclen van afval? Nederland doet het zo slecht nog niet. Dat blijkt uit cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) die datajournalist Niall McCarthy op een rij heeft gezet. Nederland neemt van de 34 Oesolanden de achtste positie in als het gaat om welk land zijn afval het best weet te recyclen.

Duitsland staat in de lijst op de eerste plaats. De Duitsers slaagden er volgens de Oesocijfers uit 2013 in maar liefst 65 procent van hun afval te recyclen. Nederland hergebruikt de helft van al het afval.

Onderaan staat Nieuw-Zeeland, waar ze bleven steken op nul procent. Onzin, zeggen de Nieuw-Zeelanders zelf. De Oeso heeft ze niet in de gelegenheid gesteld de juiste gegevens te aan te leveren. Andere westerse landen die niet goed scoren zijn de Verenigde Staten, Griekenland, Canada, Spanje en Portugal.

Recycle-successen
De Zuid-Koreanen nemen met het hergebruiken van 59 procent van hun afval de tweede positie in. Ook de Belgen doen het met 55 procent niet verkeerd. Onze zuiderburen staan daarmee op een vijfde plaats, drie plaatsen boven Nederland. De derde en vierde plaats worden ingenomen door Slovenië en Oostenrijk. En ook Zwitserland en Zweden scoren net iets beter dan Nederland.

Dat Nederland goed scoort op het gebied van recyclen, bleek een paar jaar geleden al. Toen toonde onderzoek van het Europees Milieuagentschap onder Europese landen aan dat er maar vijf Europese landen 50 procent of meer van hun afval weten te recyclen. De Oesocijfers die datajournalist Niall McCarthy gisteren op een rij zette, laten zien dat ons land ook buiten de Europese grenzen recycle-successen boekt.

Dat heeft alles te maken met de jarenlange inzet die Nederland toont op het gebied van hergebruik. Vijftien jaar geleden was dat al 45 procent van onze afval. Daarnaast zijn er de afgelopen jaren een aantal maatregelen getroffen om de afvalproductie terug te dringen en het recyclen te stimuleren. Denk aan de belasting die wordt geheven op afval, of bedrijven die verantwoordelijkheid over hun afvalproductie moeten afleggen.

Afval
Toch is het niet alleen maar koek en ei in de Nederlandse recycle-industrie. Nederlanders produceren meer afval dan de gemiddelde Europeaan. Die Europeaan zit gemiddeld rond de 481 kilo huisvuil per jaar, terwijl de Nederlander al tien jaar rond of boven de 550 kilo zit.

Opvallend genoeg klagen inzamelaars en afvalbedrijven de laatste tijd juist eveneens over de overvloed aan ingezameld plastic, meldde de NOS zondag. Door de lage olieprijs - olie is een van de belangrijkste grondstoffen voor het maken van plastic - kiezen producenten de laatste tijd liever voor nieuw plastic dan voor gebruikte plastic flessen. Inzamelaars en afvalbedrijven vrezen nu dat deze gebruikte flessen in de afvalverbrandingsinstallaties verdwijnen.

Infographic: The Countries Winning The Recycling Race | Statista
You will find more statistics at Statista
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden