Natuurvandaal moet niet alleen betalen maar ook herstellen

Drugsafval gedumpt in de natuur in het Brabanste Alphen.Beeld anp

Overtreders van natuurbeschermingswetten moeten niet alleen worden beboet. Ze moeten ook opdraaien voor het herstel van de schade.

Dat is een van de punten uit het actieplan "Natuurbescherming in Nederland' van negen natuurorganisaties. Ze bepleiten verder de ontwikkeling van beheerplannen voor behoud en herstel van biodiversiteit in beschermde Natura 2000 gebieden. Die plannen ontbreken nu veelal. Het actieplan is aangeboden aan de Tweede Kamer en de Europese Comissie.

Juist nu er sprake is van een licht maar nog kwetsbaar herstel van de Nederlandse natuur moet de politiek doorpakken met het beschermen en herstellen van de natuur, betogen de negen clubs, waaronder Wereld Natuur Fonds (WNF), Vogelbescherming, Nauurmonumenten, IUCN, Waddenvereniging en Landschappen.nl . Behalve op een betere uitvoering van het natuurbeleid in beheerplannen, beter toezicht in de natuur en scherpere handhaving van de natuurwetgeving, hameren de natuurorganisaties opnieuw op de noodzaak van een overgang naar een ecologisch duurzame landbouwpraktijk. Want recente Europese rapporten zoals The EU State of Nature (2015), evenals het Living Planet Report - Natuur in Nederland van het WNF (2015), laten zien dat intensivering van de landbouw nog altijd de grootste bedreiging is voor de soortenrijkdom in de agrarische gebieden en de omliggende natuurgebieden.

Waterbeleid
Ook in het waterbeleid, waarin het de laatste tien jaar vrijwel volledig draait om veiligheid en drinkwatervoorziening, moeten ecologische doelen volwaardig meetellen, bepleiten de natuurorganisaties. Geen natuurverlies zou het uitgangspunt moeten zijn. Bij grote bouwprojecten en nieuw aan te leggen infrastructuur zou eveneens moeten gelden dat bescherming van de natuur verankerd is in plannenmakerij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden