Natuurbeheer

Natuurorganisaties woedend op Limburg om vangen dassen

Dassen rond hun burcht - niet de beestjes die in Limburg zijn gevangen.  Beeld RV
Dassen rond hun burcht - niet de beestjes die in Limburg zijn gevangen.Beeld RV

Natuurorganisaties zijn woedend over pogingen van de provincie Limburg om twee dassen te vangen in Roermond.

Eén das is al gevangen en weggebracht, naar de ander wordt gezocht. De Partij voor de Dieren heeft Kamer- en Statenvragen gesteld over de ontheffing die de provincie gaf voor het vangen van de dieren. Das en Boom dient een bezwaarschrift in bij de provincie.

De provincie wil de dassen weg hebben uit de buurt ‘t Ham bij de televisietoren. Volgens de provincie vinden de dieren daar te weinig voedsel en begeven ze zich in levensgevaarlijke situaties door de oversteek te wagen naar flats, waar wel voedsel te vinden is. De provincie wil beide dassen zo snel mogelijk verplaatsen naar het naburige Vlodrop, waar een nieuwe burcht wordt gebouwd en voldoende voedsel is.

Volgens Pascale Plusquin van de Limburgse Statenfractie van de Partij voor de Dieren hongert de provincie willens en wetens de dassen uit door rasters om het gebied te zetten. De dieren moeten er volgens haar weg wegens een nieuwbouwproject, dat stilgelegd is toen de dassen in het gebied werden ontdekt. Normaal mogen dassen in deze tijd niet gevangen worden, omdat de vrouwtjes nu jongen kunnen krijgen. Toch gaf de provincie een ontheffing, volgens Plusquin vanwege de grote financiële belangen rond de bouw.

Zij vindt dat de dassen met rust gelaten moeten worden tot het broedseizoen voorbij is. Na juli kunnen de dieren naar Vlodrop gebracht worden, maar niet nu, ook al betekent dit dat de bouw tijdelijk moet worden stilgelegd, vinden Plusquin, de vereniging Das en Boom en IVN Roermond.

Plusquin benadrukt dat zij niets tegen de nieuwbouwplannen heeft. “Maar het moet stoppen dat de dassen daar opgesloten worden zonder toegang tot voedsel in hun meest kwetsbare periode, alleen ten behoeve van de woningbouw”, zei ze.

Volgens de provincie zijn er goed met voedsel gevulde vangkooien geplaatst om het vrouwtje te vangen. Maar volgens Plusquin werkt dat niet en lijdt de das daardoor honger. De door de provincie gevangen das bleek een mannetje van zestien jaar oud te zijn, die tijdelijk naar de dierenopvang in het Belgische Opglabbeek is gebracht. Zodra het vrouwtje gevangen wordt, gaat de reis naar Vlodrop. Volgens de provincie is het vrouwtje niet drachtig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden