Natuurorganisaties vallen over Natuurwet Bleker

Beeld ANP

Na alle kritiek op zijn natuurbeleid de afgelopen tijd haalt staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) ook steun uit alle opmerkingen over zijn plannen. Vrijwel alle natuurorganisaties zijn gevallen over zijn voorstel voor een nieuwe Natuurwet, behalve het park De Hoge Veluwe. Bleker wees vandaag bij het sluiten van een consultatieronde over zijn wetsvoorstel ook op een toets van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Daaruit zou volgens hem blijken dat zijn voorstel kansen biedt voor maatwerk.

Bleker erkent dat het planbureau kritisch is over een akkoord dat het Rijk in september met provincies heeft gesloten om naar hen grotendeels het natuurbeleid over te hevelen. Maar volgens hem ziet het PBL ook kansen en mogelijkheden voor maatwerk.

De CDA-bewindsman wil in zijn nieuwe Natuurwet 'minder verboden en geboden' en meer verantwoordelijkheid bij de lokale overheden leggen. 'Ondernemers en burgers moeten de natuur beschermen. De regels worden eenvoudiger, de natuur blijft beschermd, maar met minder bureaucratie.'

GroenLinks stelt echter dat 'gehakt wordt gemaakt' van Blekers natuurbeleid. Volgens Tweede Kamerlid Ineke van Gent van de oppositiepartij zal Nederland 128.000 hectare minder natuur realiseren dan gepland, verdwijnen er plant- en diersoorten en zal Europa de staatssecretaris hiervoor op de vingers tikken. 'Bleker gaat niet met de snoeischaar, maar met de kettingzaag de natuur te lijf', aldus Van Gent.

De nieuwe Wet natuur moet de opvolger worden van drie bestaande natuurwetten: de Flora- en faunawet, de Natuurbeschermingswet en de Boswet. Er mag straks op meer diersoorten worden gejaagd. Maar volgens Bleker gaat het om soorten, waarvan 'de stand absoluut niet in gevaar komt' en 'die wel veel schade aanrichten aan gewassen en natuur'.

Verder verdwijnt volgens Bleker weliswaar voor 190 gebieden de bescherming van Natuurmonumenten, maar vallen deze vrijwel allemaal onder de protectie van 'Natura 2000' of de 'Ecologische Hoofdstructuur'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden