Natuurorganisaties gaan met boeren plan maken voor herstel biodiversiteit

Spreeuwen in de Oostvaardersplassen. Beeld ANP
Spreeuwen in de Oostvaardersplassen.Beeld ANP

Er komt een breed gedragen deltaplan voor biodiversiteitsherstel. Dat is vanmiddag besloten tijdens een overleg tussen organisaties voor natuurbescherming, wetenschappers, landbouwers en de agro-industrie.

Zonder overheid en politici hebben 18 directeuren van landelijke organisaties in Driebergen met elkaar gepraat over de toekomst van de natuur in Nederland. De bijeenkomst was een initiatief van het Netherlands Ecological Research Network (Nern), een collectief van natuurwetenschappers.

Het NERN wilde al langer in gesprek met natuurorganisaties, wetenschappers en de sector over de teruggang van de soortenrijkdom in Nederland. Een recente wetenschappelijke Duits/Nederlandse wetenschappelijke studie over de afname van vliegende insecten versnelde het proces.

Besloten is dat een groep van kwartiermakers een plan gaat maken om de teruggang van de biodiversiteitin Nederland een halt toe te roepen. Ook landbouworganisatie LTO Nederland nam aan het gesprek deel: “Het was een goede bijeenkomst”, aldus voorzitter Marc Calon. “Wij gaan er volop aan meedoen. De teruggang in de biodiversiteit is ook slecht voor de landbouw. We zijn als sector afhankelijk van insecten voor de bestuiving van de gewassen. Wij maken ons ook zorgen.”

Optimisme

Volgens Hans van der Werf, directeur van de Friese milieufederatie was de sfeer ‘positief’. “Het is heel bijzonder dat de zorg over de achteruitgang van de biodiversiteit in Nederland zo breed wordt gedragen door de landbouw, de detailhandel en de agro-industrie.” Volgens Van der Werf zal er ook worden gekeken naar de manier waarop de landbouw in Nederland nu produceert. “Niets is onbespreekbaar.”

LTO Nederland deed constructief mee aan het debat, aldus Van der Werf. “Er is een duidelijke wil om tot een aanpak te komen. Dit gaat niet alleen om ecologie, maar ook over de manier waarop wij geld verdienen in de natuur.”

Volgens Titia Wolterbeek, directeur van De Vlinderstichting, is er reden voor optimisme. “Maar we moeten het nog wel waarmaken. De intentie is goed. Het is belangrijk dat we dit momentum vasthouden.” Voor het overleg waren politici en de overheid niet uitgenodigd. De maatschappelijke organisaties wilden eerst proberen samen tot een plan te komen.

Lees hieronder het persbericht en de intentieverklaring

Lees ook:

- 'Insecten zijn aan het verdwijnen'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden