Natuurmonumenten: verlaag oppervlaktewater kanalen, sloten en meren niet tot winterpeil

Netherlands. Egmond aan Zee, Beeld Patrick Post

Natuurmonumenten heeft alle Nederlandse waterschappen gevraagd het peil van het oppervlaktewater in kanalen, sloten en meren niet te verlagen tot winterpeil. 

De grondwaterstand is door de afgelopen hete en droge zomer zo ver gedaald, dat nu prioriteit moet liggen bij natuurherstel, vindt de organisatie.

De Unie van Waterschappen maakte deze week bekend dat de problemen door de droogte nog niet voorbij zijn, ondanks de regen in de afgelopen weken. Er zijn nog altijd meldingen van botulisme en in de kustgebieden en het IJsselmeer is er nog sprake van verzilting. Waterschappen en Rijkswaterstaat zijn desondanks van plan om per half oktober de peilen in het IJsselmeer en Markermeer weer op het lagere winterniveau te brengen. Dat heeft vooral te maken met beperking van het risico op schade tijdens najaarsstormen.

Volgens Teo Wams, directeur natuurbeheer van Natuurmonumenten, is er in natuurgebieden nog te weinig regen gevallen en zijn de grondwaterstanden 'historisch laag'. De grondwatersystemen moeten de kans krijgen zich te herstellen, zegt hij. Hij roept op tot maatwerk: waar nodig moet het peil niet te ver dalen. Natuurmonumenten wil dat de waterschappen deze winter zoveel mogelijk regenwater vasthouden in de kwetsbare gebieden, zodat het grondwater zich kan herstellen. Ook het maaien en opschonen van beken en watergangen kan misschien worden uitgesteld, om de doorstroming wat te vertragen.

Overleg

Woordvoerders van de waterschappen reageren welwillend. "We begrijpen het verzoek. Maar de mogelijkheden verschillen per regio", aldus de Unie van Waterschappen. Waterschap Rijnland ziet wel problemen: "Wij zien de laatste jaren heel extreme weersomstandigheden. Het punt is dat peilverlaging voor ons essentieel is om in extreem natte periodes bergingsmogelijkheden te hebben bij plotselinge wateroverlast. Maar we gaan er over nadenken, in overleg met gemeenten, provincies, bedrijfsleven en natuurorganisaties."

Waterschap Rivierenland onderzoekt in samenspraak met hydrologen en peilbeheerders 'of en op welke manier we aan dit verzoek kunnen voldoen'. "Peilbeheer is maatwerk. De grote rivieren in ons gebied zijn van invloed op de grondwaterstanden. Dank zij deze rivieren zie je dat de grondwaterstanden zich hier relatief makkelijk herstellen."

Lees ook:

Waterschappen kwamen altijd in actie bij te veel water, nu moeten ze de droogte bestrijden

Door de droogte vertonen de dijken barsten. Elk waterschap worstelt op zijn eigen manier met het watertekort.

De sloot barst stiekem van de schone energie

Lauw buitenwater kan een grote energiebron zijn. Slurp het uit de kanalen en sloten en benut het om huizen te verwarmen, zeggen de waterschappen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden