Natuurdagboek Koos Dijksterhuis

Natuurlijk boeren is best mogelijk, laat ‘The Biggest Little Farm’ zien

Als u denkt dat boeren wel milieuverwoestend en tegennatuurlijk móéten boeren, omdat ze anders te weinig verdienen, zou u de Amerikaanse film ‘The Biggest Little Farm’ eens moeten zien. Daarin vertelt een stel over het streven naar een gemengd boerenbedrijf dat ‘natuurinclusief’ is. Dus geen monocultuur die met kunstmest en vergif aan de gang gehouden wordt, met een gesubsidieerde knotwilg in een onbruikbaar hoekje. Nee, een bedrijf met gewassen en dieren die er van nature ook zouden kunnen gedijen. Een bedrijfsvoering die zich voegt naar de natuur, en niet de natuur naar zichzelf voegt.

De twee kopen een stuk grond dat door de intensieve landbouw is uitgeput en uitgedroogd. In de buurt zijn veel van die dode, opgegeven landbouwgronden. Soms zijn ze nog bedekt met lagen landbouwplastic, waaronder frambozen werden geteeld. Intensieve landbouw pleegt roofbouw en het kunstmatig bruikbaar houden van een steriele bodem is te duur. Tenzij je er miljarden aan subsidie insteekt, zoals we in Europa doen.

De ene na de andere tegenslag krijgen ze te ­verduren, van prairiewolven tot slakkenplaag

De twee lezen zich in en krijgen hulp van een ervaren landbouwer, en samen zijn ze bezig met herstel van het ecosysteem, waaruit ze vruchten, groenten, vis, vlees en ­eieren kunnen oogsten. De ene na de andere tegenslag krijgen ze te ­verduren, van prairiewolven tot een slakkenplaag, van droogte tot modderstromen. Die tegenslagen blijken van tijdelijke aard, of zijn met hulp van de natuur het hoofd te bieden. Van de door mest, compost en begroeiing herstelde bodem spoelt de vruchtbare bovenlaag bijvoorbeeld niet weg, zoals bij alle buren.

Het is een ontroerende en liefdevolle film, die bewijst dat landbouw heel goed mogelijk is met hulp van de natuur, in plaats van ten koste van de natuur. Het is een verademing te midden van het verongelijkte geklaag vanuit een gesubsidieerde sector, die met alle geweld onnatuurlijk wil blijven boeren, en waarin natuurboeren uitzonderingen zijn.

Iedere dag verwondert bioloog Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.

Lees ook:
Varken Emma en hond Todd, ze veroveren moeiteloos je hart

Filmrecensie van ‘The Biggest Little Farm’. Negen jaar geleden woonden ze nog in een appartementje in Los Angeles, met een hond die de hele buurt bij elkaar blafte. Toen begonnen John en Molly Chester een boerderij op een dor stuk land een uur buiten de stad. Hond dolblij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden