'Natuurclubs hebben gefaald bij rampzalige bezuiniging'

Berendse: "Natuurmonumenten en het Wereld Natuur Fonds hebben samen anderhalf miljoen leden. Waar waren zij toen Bleker het Natuurbeleidsplan uit 1990 bij het oud vuil zette?"Beeld anp

Natuurbeschermers in Nederland hebben gefaald toen in 2010 het kabinet besloot tot een ongekende bezuiniging op natuurbeheer. Ze stuurden protestbrieven naar Den Haag, maar mobiliseerden niet hun enorme achterban. De kunstsector deed dat wel, met succes.

Het gevolg van de houding van Natuurmonumenten, de provinciale landschappen, het Wereld Natuur Fonds en de Vogelbescherming is dat de Nederlandse natuur nog altijd lijdt onder de 'ecologische ramp' die CDA-staatssecretaris Henk Bleker aanrichtte, zegt plantenecoloog Frank Berendse in een boek dat vandaag verschijnt.

Berendse (65), hoogleraar in Wageningen, wordt internationaal gezien als expert op het gebied van natuurbehoud. Hij adviseerde het kabinet en de Europese Commissie over natuurbeleid en de risico's van bestrijdingsmiddelen voor de biodiversiteit in Nederland.

Het kabinet legde de natuursector in 2010 een bezuiniging op van 70 procent. De kunsten kregen ook zo'n korting, maar organiseerde massaal protest waardoor bezuinigingen deels werden teruggedraaid. Berendse: "Natuurmonumenten en het Wereld Natuur Fonds hebben samen anderhalf miljoen leden. Waar waren zij toen Bleker het Natuurbeleidsplan uit 1990 bij het oud vuil zette?"

Achterban mobiliseren
Organisaties die opkomen voor de natuur hebben zichzelf in die jaren een brevet van onvermogen gegeven, vindt Berendse. In zijn boek 'Wilde apen' pleit hij voor vernieuwing, voor 'een natuurbeweging die gedreven wordt door een nieuwe verantwoordelijkheidsethiek en die in staat is een brede achterban te mobiliseren'. De hoogleraar zegt dat hij het moeilijk vindt kritiek te geven op de natuurbeschermers. Berendse zat zelf in het bestuur van Natuurmonumenten. "Het zijn mijn maatjes, maar ze moeten hun krachten bundelen."

Volgens de Wageningse bioloog is de positie van de Nederlandse natuurbescherming in enkele jaren 'aanzienlijk verzwakt'. Er moet in de groene sector worden gezocht naar nieuwe vormen van samenwerking. "Alleen dan kan een beweging ontstaan die opgewassen is tegen het economische geweld van de landbouw, die een te groot deel opeist van het platteland."

De landbouw is volgens Berendse dé bedreiging voor de natuur. Uit tellingen blijkt dat in veertig jaar vrijwel alle vogels in het boerenland 'ongelofelijk hard' achteruit zijn gegaan. Pogingen van Den Haag om de natuur in het agrarische landschap te redden, zijn volgens hem op een fiasco uitgelopen.

Lees vandaag een uitgebreid interview met Frank Berendse in de Verdieping.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden