'Natuurclub verliest helft van subsidie'

null Beeld Mark Kohn
Beeld Mark Kohn

De Nederlandse natuurorganisaties moeten de komende jaren rekening houden met een halvering van hun subsidie. De overheid zal niet meer dan 15 procent van de kosten voor haar rekening kunnen nemen.

Hans Marijnissen

Het Nationaal Groenfonds, de belangrijkste tussenfinancier van ruimtelijke projecten, berekende op basis van de jaarstukken dat een derde van het inkomen uit subsidies bestaat. Nog een derde schrapen zij bij elkaar met giften. Het laatste derde deel verdienen ze zelf, met activiteiten in hun terreinen.

Volgens directeur Walter Kooy van het Nationaal Groenfonds heeft de staat nog onvoldoende middelen om de natuur te onderhouden en is deze krapte langdurig. De organisaties moeten daarom minder afhankelijk gaan opereren.

Kooy stelt een andere verhouding voor, waarin de overheid nog slechts tekent voor 15 procent van de financiering, en de natuur vooral met donaties (40 procent) en eigen inkomsten (45 procent) wordt ontwikkeld en beheerd. Nieuwe natuur zou volgens hem meer dan nu moeten worden aangelegd in samenwerking met commerciële partners, die in ruil voor medefinanciering zeggenschap krijgen over het ontwerp.

Het Zeeuwse project Waterdunen, waar de komende jaren vierhonderd recreatiewoningen op 40 hectare nieuwe duinen en schorren worden aangelegd, is hiervan volgens Kooy een goed voorbeeld. Daarnaast kan er een regelmatige geldstroom ontstaan door wat Kooy 'grote diensten' noemt, als waterberging, CO2-opvang en natuurcompensaties voor industriële ontwikkeling elders. "Staatsbosbeheer haalt nu al 40 procent van de inkomsten uit de eigen terreinen, andere beheerders blijven steken op 30-35 procent. Dat moet de komende jaren kunnen groeien naar 45 procent."

Verder moeten belastingmaatregelen de schenkingen door particulieren stimuleren. Giften aan de cultuursector zijn in hoge mate aftrekbaar, aan natuur veel minder. Kooy: "Particulieren met 3 of 4 hectare natuur zouden het onderhoud van de inkomstenbelasting moeten aftrekken. Pas dan wordt het aantrekkelijk om zonder grote bedragen aan subsidie zelf natuur te gaan beheren."

Het Groenfonds heeft ook berekend dat de overheid tot 2028 verplicht is jaarlijks minstens 300 miljoen euro in natuur te pompen om aan internationale verplichtingen te blijven voldoen. Nederland is veel geld kwijt aan het verbeteren van de omgevingscondities van het buitengebied."

Kooy doelt op het reguleren van de waterstand, het ontsnipperen van de natuur en de terugdringing van emissies, stuk voor stuk kostbare ingrepen die de kwaliteit moeten verhogen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden