'Natuur kan prima zonder subsidie'

© Olaf Kraak Beeld
© Olaf Kraak

De Nederlandse natuur hoeft helemaal niet afhankelijk te zijn van subsidie en giften. De overheid kan in langlopende contracten de rechten van natuur- en landschapsgebieden overdragen aan coöperaties of verenigingen. In ruil voor de plicht het gebied te verzorgen, krijgt de beheerder dan het recht het gebied onder strikte voorwaarden uit te baten.

Hans Marijnissen

Het plan voor de introductie van 'moderne heerlijkheden', waarmee wordt verwezen naar het Middeleeuwse economische systeem, is afkomstig van Gerben Smid en Tom Bade, beiden directeur van kennisinstituut Triple E.

Zij presenteren hun idee op korte termijn als voorstel aan het ministerie van economische zaken, landbouw en innovatie, waar veel belangstelling bestaat voor deze alternatieve financiering.

Noord-Hollandse duinen
In de Noord-Hollandse duinen wordt het model al toegepast. De provincie is eigenaar van de duinen, maar heeft de rechten over het gebied overgedragen aan waterleidingbedrijf PWN. Dat mag de duinen gebruiken als filter voor water dat het uit het IJsselmeer betrekt, maar in ruil daarvoor is PWN verplicht de duinen als natuur- en recreatiegebied te onderhouden.

Dat beheer wordt betaald uit de verkoop van drinkwater, terwijl het bedrijf ook een bescheiden entree heft. De provincie levert geen enkele bijdrage meer aan het gebied.

Middeleeuwen
Deze constructie is afkomstig uit de Middeleeuwen, toen een vorst zijn gronden aan een leenheer overdroeg. In ruil voor de zorg, mocht de leenheer tol en pacht heffen. Volgens de milieu-economen Smid en Bade is deze werkwijze in de huidige tijd nog steeds bruikbaar, en heeft deze voordelen boven overheidssteun.

Subsidies zijn altijd van tijdelijke aard, en afhankelijk van de politieke wind van het moment. Voor giften geldt hetzelfde. De rechten over een gebied zijn waardevoller. Wie, onder specifieke voorwaarden, voor twintig jaar die rechten in handen krijgt, kan deze ook verhandelen of op basis van die rechten een lening of hypotheek bij een bank afsluiten.

Een ander voordeel van de constructie is dat de opbrengsten van de natuur weer aan diezelfde natuur ten goede komen.

> Lees meer hierover in de krant van vandaag.

'Heerlijcke regten', De Verdieping

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden