NAM moet Groningse huiseigenaren nu al betalen

Schade aan een woning in Slochteren. Beeld anp
Schade aan een woning in Slochteren.Beeld anp

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) moet Groningse huizenbezitters compenseren voor de waardedaling van hun huis, ook als het huis nog niet is verkocht. Dat heeft de rechtbank in Assen vanochtend bepaald.

De zaak was aangespannen door de stichting Waardevermindering door Aardbevingen (WAG). Twaalf noordelijke woningcorporaties en 900 particuliere woningeigenaren zijn aangesloten bij de vereniging.

Huizenbezitters wiens woning door de aardbeving in waarde is gedaald, kunnen een claim indienen bij de NAM. De NAM betaalde tot nu toe pas wanneer het huis verkocht wordt "en de schade in de portemonnee wordt gevoeld".

1 miljard euro

De WAG wilde juist dat de waardevermindering van huizen al eerder gecompenseerd wordt. De stichting diende daarom een claim in tegen de NAM. Die laatste ontkent niet dat er een verband is tussen de bevingen en lagere huizenprijzen, maar zegt dat de daling minder groot is dan WAG suggereert.

Het gaat volgens de WAG om zo'n 100.000 woningen die in het bevingsgebied bij elkaar ruim 1 miljard euro minder waard zijn geworden. De stichting eist dat de NAM de eigenaren nu al compenseert.

Gelijk
Daarin gaf de rechter de WAG gelijk. Volgens de rechtbank valt het aardbevingsrisico redelijkerwijs als duurzaam aan te merken en staat niets in de weg de schade nu al te begroten. Schommelingen in de huizenmarkt in het aardbevingsgebied of de door de NAM te verwachten positieve effecten van hun maatregelen doen daar niet aan af.

De waardevermindering zou in afzonderlijke procedures moeten gebeuren. De rechtbank gaat ervan uit dat de waardevermindering ongeveer enkele procenten bedraagt.

'Onwerkelijk bijna'
"Geweldig nieuws. Onwerkelijk bijna", reageert advocaat Pieter Huitema van de WAG. "Dit gaat zo veel mensen aan en is zo iets groots. Dat een rechter dan zonder twijfel en zonder blikken of blozen tot deze uitspraak komt is super. Voor mensen in het aardbevingsgebied is dit een grote steun in de rug."

De NAM overweegt een hoger beroep. "We gaan de overwegingen goed bestuderen en ons beraden op eventuele vervolgstappen", aldus Martijn Verwoerd, projectdirecteur Groningen aardbevingen van NAM, die daar drie maanden de tijd voor heeft.

Huitema hoopt dat het niet zo ver komt. "Natuurlijk heeft de NAM het recht om in beroep te gaan maar het zou verstandig zijn als de NAM nu met ons om de tafel gaat zitten om tot een berekeningssystematiek en oplossing te komen in plaats van verder te procederen."

Ook de provincie Groningen doet een beroep op de NAM om "ruimhartig om te gaan met wat een probleem is voor veel mensen". "De NAM zou niet alles tot op de millimeter moeten bevechten", aldus de Groningse gedeputeerde Eelco Eikenaar.

In de Tweede Kamer klinken tevreden geluiden over het vonnis. PvdA, SP, CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks vinden het goed nieuws voor de bewoners en vinden dat de NAM nu niet moet dralen.

Onveilig in eigen huis
Volgens de WAG wil 60 procent van de inwoners weg uit het gebied omdat ze zich onveilig voelen in hun eigen huis. Maar ze raken hun woning, zeker na de relatief zware beving van 3.6 in 2012, aan de straatstenen niet kwijt.

In enkele gevallen zouden de woningen tot meer dan 30 procent in waarde gedaald. Zelfs oud-Groningers die wel eens met de gedachte hebben gespeeld om terug te keren naar hun provincie, piekeren daar nu niet meer over, bleek eerder dit jaar uit een enquête.

De drie rechters die zich in Assen over de kwestie hebben gebogen, zijn niet verbonden aan de rechtbank Noord-Nederland, maar aan die in Overijssel. Dit omdat meerdere medewerkers van de rechtbank Noord-Nederland in het bevingsgebied wonen en dus zelf belanghebbende zijn.

Het dorpshuis in het dorpje Leermens staat gestut door de aardbevingen als gevolg van de gasboringen. Beeld anp
Het dorpshuis in het dorpje Leermens staat gestut door de aardbevingen als gevolg van de gasboringen.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden