Na twaalf jaar afval rapen blijven stranden vies

Op het strand van Schiermonnikoog en Cadzand (foto) zijn vrijwilligers gisteren begonnen met de jaarlijkse schoonmaakactie. Beeld Hollandse Hoogte

De Nederlandse Noordzeestranden blijven vies. Na twaalf jaar zwerfafval rapen tussen het Zeeuwse Cadzand en Waddeneiland Schiermonnikoog, komt stichting De Noordzee tot de conclusie dat de situatie niet echt verbetert.

Per honderd meter strand worden 380 stuks afval gevonden, vooral plastics. Dat is amper minder geworden met de jaren. De meeste troep komt van visserijschepen: netten, touwen en vispluis - plastic draden die aan sleepnetten hangen en die bij het vissen loskomen.

Meer doppen
Ook opvallend: er worden almaar meer doppen van statiegeldloze water- en frisdrankflesjes op de stranden gevonden. Het zijn er zoveel dat stichting De Noordzee volgend jaar de doppen apart gaat verzamelen, om de herkomst en fabrikanten in beeld te krijgen.

Op de stranden van Cadzand en Schiermonnikoog zijn ruim honderd vrijwilligers gisteren begonnen aan de jaarlijkse schoonmaakactie van stichting De Noordzee. Tot 14 augustus trekken schoonmaakploegen in etappes vanuit Zeeuws-Vlaanderen en de Waddeneilanden de Noordzee-stranden langs, op weg naar het eindpunt, Zandvoort. Minstens 1500 vrijwilligers doen mee.

Het is de dertiende schoonmaakactie op rij. Ook in andere Europese kustlanden worden de stranden opgeschoond. Volgens Floris van Hest, directeur van De Noordzee, hebben tal van initiatieven in Nederland om zee en strand schoner te maken, nog steeds geen resultaat gehad. "De maatregelen zijn onvoldoende. Des te meer reden om in te zetten op strengere maatregelen."

Paraffine
De milieuorganisatie pleit voor betere handhaving en een verbod op het lozen van spoelwater dat vervuild is met paraffine, een restproduct uit olietankers. Korrels en brokken paraffine worden op alle stranden gevonden, vertelt Van Hest. Gisteren raapte hij op het strand van Schiermonnikoog flinke stukken op. Hoewel paraffine wordt beschouwd als een milieugevaarlijke stof, mag het in beperkte mate worden geloosd op zee. De stof levert risico's op voor vogels.

Van Hest wil niet zeggen waar de meest vervuilde stranden liggen, wel dat naaktstranden het schoonst zijn en dat op toeristische stranden het meeste afval wordt gevonden.

Volgens directeur Martin Dorsman van de Nederlandse redersvereniging KVNR zijn in zijn sector al veel initiatieven om de vervuiling tegen te gaan. Hij denkt dat veel afval afkomstig is van doorgaand scheepvaartverkeer. "Wij zijn hier volop bezig met regelgeving en die regels worden door de Nederlanders reders goed nageleefd. Maar de Noordzee is een doorgaande vaarroute."Dorsman noemt het 'teleurstellend' dat de situatie niet is verbeterd op de stranden. Hij wijst erop dat ook verladers medeverantwoordelijk zijn voor de afvalverwerking. "Zij moeten bereid zijn mee te betalen aan de kosten van schoon vervoer."

Vispluis
Ook Pim Visser, directeur van Visned - belangenorganisatie van kottervissers - wijst op meerdere projecten om zwerfafval tegen te gaan. "De fabrikant van netten is bezig een afbreekbaar alternatief te zoeken voor vispluis. De sector probeert afval te hergebruiken en we zijn ook bezig netten te ontwikkelen met minder pluis. Bij de visafslagen wordt afval gescheiden ingezameld. De laatste twee jaar zijn we hier intensief mee bezig. Resultaten verwacht ik over een jaar of drie."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden