null Beeld
Beeld

NatuurdagboekKoos Dijksterhuis

Muskuskruid heeft weinig nodig, maar komt haast nergens veel voor

Holle wegen, oeverwallen, beekoevers, loofbossen – daar kan muskuskruid groeien. Veel heeft het plantje niet nodig, zelfs maar weinig zon. Toch is het alleen algemeen in Zuid-Limburg. Verspreid over de zandgronden komt muskuskruid door het hele land voor, maar nergens veel.

Groot was mijn verrassing toen we vlak bij de stad Groningen op muskuskruid stuitten. Mijn geliefde en ik waren op zoek naar inheemse, wilde planten voor in de tuin. Bij Tolbert moest een goede kwekerij zijn: de Zandhoogte. We belandden op een smalle landweg. Bij een weelderig begroeid huis liep een man rond. We vroegen of hij de kwekerij kende. Die was van hem, maar bleek hij die te hebben opgedoekt. “Wel ligt de heemtuin er nog”, merkte hij op. “We willen die in de toekomst openen voor het publiek, maar nu nog niet.”

Paarbladig en verspreidbladig

Het Natuurdagboek opent soms deuren: de man las Trouw en gaf ons een rondleiding. De anderhalve hectare grote tuin bleek een paradijsje met een hooilandje, een stinsenplantentuin en een bronbos. Daar had hij een forse vijver uitgegraven. Het zand vormde met puin een wal; een ideale woonplaats voor salamanders en insecten. Rond de vijver, gevuld met grondwater, wees hij veldjes goudveil aan. Goudveil was die dag toevallig het onderwerp van het Natuurdagboek en hier stonden beide soorten: paarbladig en verspreidbladig. Maar nog veel meer muskuskruid.

Muskuskruid is een decimeter hoog en bloeit met kleine, geelgroene bloemen. Het is een onopvallend plantje, maar compenseert die bescheidenheid met grote aantallen. Zelfs het paadje was ermee bedekt, we konden er niet lopen zonder muskuskruid te vertrappen. De buren hadden hun land oranje gespoten met glyfosaat, maar dat waaide niet ver genoeg ’s mans bos in om muskuskruid, goudveil en de vele andere zeldzame planten te vergiftigen.

We kregen polletjes muskuskruid en goudveil mee. Die heb ik meteen in de tuin gezet.

Drie keer per week schrijft bioloog Koos Dijksterhuis over iets wat groeit of bloeit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden