Mogelijk nog minder zee-ijs op Noordpool dan gedacht

Zee ijsschotsen op de Noordpool. Beeld AP

Op iets meer dan 560 kilometer vanaf de Noordpool is slechts 50 procent van de zee bedekt met ijs. Toch ligt hier volgens de officiële gegevens nog een vaste ijslaag. Het probleem is dat de satellieten waarmee de metingen worden gedaan niet kunnen registreren of het om ijs gaat, of dat het slechts schotsen zijn die drijven op open water.

In de winter vriezen de ijsplaten aan elkaar vast en kunnen satellieten relatief eenvoudig vaststellen hoe groot de ijskap van de Noordpool is. Elke zomer smelt een deel van de ijskap en ook dat registreren de satellieten. Het is alleen niet mogelijk om met satellieten te meten waar de ijskap vast is en waar deze bestaat uit losse ijsschotsen. Wetenschappers maken daarom gebruik van gemiddelden en vullen de satellietgegevens aan met weerfilters, maar het blijft onduidelijk hoeveel ijs er in de zomer blijft liggen. Wel is voorspeld dat deze zomer een nieuw minimum wordt bereikt.

Journalist John Vidal van The Guardian reist mee met een expeditie van Greenpeace op het schip Artic Sunrise. Doel van de expeditie is te onderzoeken hoe dicht het overgebleven ijs is. Volgens Vidal is het opvallend dat er op iets meer dan 560 kilometer van de pool nog maar 50% van de zee is bedekt met ijs en dat die schotsen vooral bestaan uit ijs dat slechts kort geleden is gevormd. Er is minder over van het meerjaren, of permanente ijs dan hij op deze afstand van de pool zou verwachten. Het is zelfs lastig om een ijsplaat te vinden die langer is dan 50 meter waar de wetenschappers aan boord van het schip op kunnen om hun experimenten te doen.

Aan boord van de expeditie is ook Julienne Stroeve, ijsexpert bij het internationale datacentrum voor sneeuw en ijs (NSIDC). Zij wil haar observaties na de expeditie vergelijken met de satellietgegevens omdat ze denkt dat het bijvoorbeeld door laag hangende mist lijkt of er meer ijs is, dan er in werkelijkheid ligt. De conclusie zou dan kunnen zijn dat de modellen waar nu mee gerekend wordt niet accuraat genoeg zijn en dat een ijsvrije Noordpool nog dichterbij is dan we denken.


Boven het ijs op de Noordpool in maart 2011 en onder wat er van over is in september 2011. Beeld EPA
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden