Moestuinprutser of -talent: eet u al uit eigen tuin?

De vergeten groenten van Dianne Rozendal. Beeld Dianne Rozendal
De vergeten groenten van Dianne Rozendal.Beeld Dianne Rozendal

Een moestuinmislukking, zo kun je ons experiment met de klantenactie van Albert Heijn gerust noemen. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik dan ook helemaal geen talent heb voor kamerplanten.

Toch begonnen mijn - gewaarschuwde - kinderen er enthousiast aan. Maar zoals dat gaat met de aandacht van jongens onder de tien, raakten de plateaus met tuinen in de vergetelheid in de vensterbank. Ik kan niet zeggen dat ze er niet hun best voor hebben gedaan: nog wekenlang gaven ze de kale potjes braaf water. Bij sommigen ontstonden sprietjes. Enkelen hebben het zelfs gehaald tot de tweede fase en stierven na het verpotten. Maar het resultaat blijft hetzelfde: alle moestuintjes zijn inmiddels ter ziele. Mogen zij rusten in vrede.

Dat mijn moestuintjes niet de enigen zijn die het niet hebben gered blijkt uit het verhaal 'De moestuintjes, twee maanden later'. Inmiddels 90 procent van de moestuintjes zou al op de composthoop terecht zijn gekomen. We vroegen Trouw-lezers naar hun ervaringen.

Bij Lidewij Kalfsterman groeien de plantjes goed. Vooral de cherrytomaten, broccoli, spinazie, rucola en wortel gaan hard. Beeld Lidewij Kalfsterman
Bij Lidewij Kalfsterman groeien de plantjes goed. Vooral de cherrytomaten, broccoli, spinazie, rucola en wortel gaan hard.Beeld Lidewij Kalfsterman

Natuur in levenden lijve
Basisschoolleerkracht Karine van Klaveren begon met haar kleutergroep 1/2 enthousiast aan de moestuintjes. Het ging haar vooral om de meerwaarde van natuur in 'levenden lijve' in plaats van op een iPad. De kinderen leerden proefondervindelijk dat je de zaadjes in de grond moet stoppen (en niet er bovenop moet leggen), dat je er bij het planten niet te veel water bij moet doen, maar dat je de tuintjes juist wel vaak water moet geven, en vooral dat je veel, heel veel, geduld moet hebben. "Want juf, waarom is er de volgende dag nog geen plantje?"

Toch bleken de groepstuintjes geen onverdeeld succes. Na enkele weken van water geven, kijken, hopen en al dat geduld, had juffrouw van Klaveren de hoop eigenlijk al opgegeven. "Totdat op een ochtend één van mijn kleuters opgewonden naar mij toekwam: 'Juf, mijne heeft een sprietje!" Het bleek een eenzaam bieslookplantje. Om de overige plantjes te redden van een wisse dood, hebben de twintig kleuters hun moestuintjes voor de meivakantie maar mee naar huis genomen. "Nog altijd hopend op hun eerste eigen radijs, basilicum of bieslook. In ieder geval kennen ze nu wel de namen van al deze groentes, fruit en kruiden. Dankjewel Albert Heijn."

null Beeld Lidewij Kalfsterman
Beeld Lidewij Kalfsterman

Talent
Maar onder de lezers blijken ook getalenteerde moestuinierders te zitten waarbij het experiment wel is gelukt.

Ongekend succesvol is bijvoorbeeld David uit Pijnacker. Zijn moeder Annette stuurde trots onderstaande foto. "David is er al heel wat uren zoet mee geweest. Hij fietste zelf naar de winkel voor grotere potten en bakken. Voor schooltijd zet hij de bakken zelf buiten en haalt ze 's avonds weer binnen. Om te voorkomen dat de plantjes slakkenvoer worden."

De tuin van David uit Pijnacker. Beeld Annette de Deugd
De tuin van David uit Pijnacker.Beeld Annette de Deugd
Het balkonfeestje van Cindy Seinen. Beeld Cindy Seinen
Het balkonfeestje van Cindy Seinen.Beeld Cindy Seinen

Ook bij Cindy Seinen is het inmiddels feest op het balkon. Bij haar zijn de radijsjes, dille, broccoli en peterselie het best gelukt. De aardbeien, paprika en aubergine hebben een tripje naar Rome helaas niet overleefd. Maar ze noemt het 'een superactie'. "Ook al lukt niet alles, het is toch een mooie les voor de kinderen."

De moestuinbak in de tuin van de familie Gaasenbeek. Beeld Emmie Gaasenbeek
De moestuinbak in de tuin van de familie Gaasenbeek.Beeld Emmie Gaasenbeek

In huize Gaasenbeek in Den Bosch hebben Arthur (7), Floris (6) en Roelant (4) de zaadjes in de grond gestopt, maar is het hun moeder Emmie die nu druk is met het verpotten. Een deel van het huis is overgenomen door de plantjes die de vensterbanken uitgroeien. Inmiddels staat er al een deel buiten in de moestuinbak. "We genieten er nog steeds van en hopen op een vitaminerijke zomer vol groenten- en kruidengerechten."

In huize Gaasenbeek is de vensterbank overgenomen door moestuinen. Beeld Emmie Gaasenbeek
In huize Gaasenbeek is de vensterbank overgenomen door moestuinen.Beeld Emmie Gaasenbeek
Bij Medina is de eerste oogst afgelopen zondag opgegeten. Beeld Medina
Bij Medina is de eerste oogst afgelopen zondag opgegeten.Beeld Medina
Maris Wit heeft succes met haar kweekkastjes Beeld Maris Wit
Maris Wit heeft succes met haar kweekkastjesBeeld Maris Wit
null Beeld Maris Wit
Beeld Maris Wit
Het succes van Merlijn (13): diverse kruiden in de lichtblauwe teil. Beeld Merlijn Hegge
Het succes van Merlijn (13): diverse kruiden in de lichtblauwe teil.Beeld Merlijn Hegge
En de 'gigantische kropsla' in de donkerblauwe teil. Beeld Merlijn Hegge
En de 'gigantische kropsla' in de donkerblauwe teil.Beeld Merlijn Hegge
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden