Natuurdagboek Koos Dijksterhuis

Moeders in huis met ondoorgrondelijke motieven

Als ik ’s avonds in de schemer door de achterdeur het huis in ga, glipt er een enorme nachtvlinder mee naar binnen. Ik denk: die geef ik morgen wel aandacht en loop door naar boven. De volgende dag denk ik niet meer aan de vlinder, tot ie zich ’s middags ineens vertoont. Nachtvlinders kunnen zich goed verstoppen, hoe groot ze ook zijn.

Hij of zij zit op het raam. Het is een lange, slanke vlinder, met twee zwarte puntjes op zijn netjes over zijn lijf gevouwen vleugels. Ik maak wat foto’s en vang hem dan in een bakje, om hem buiten vrij te laten. Hij fladdert weg en tijdens de vlucht laat hij zijn achtervleugels zien, die geel blijken te zijn, met een zwarte streep. De vlinder duikt de bosjes in, weg uit het licht!

Waarom komen veel nachtvlinders en andere insecten op lamplicht af, terwijl ze het daglicht schuwen? De verklaring luidt meestal dat ze zich oriënteren op de maan, en door een lichtbron uit de koers raken. Ik begrijp die verklaring niet goed. Ik oriënteer me wel eens op een kompas, maar dat wil niet zeggen dat een horloge mij uit de koers brengt. Maar goed, ik ben geen nachtvlinder.

Donkerder dan buiten

De nachtvlinder met de gele vleugels glipte trouwens mijn huis in, toen daar geen lamp brandde; het was er donkerder dan buiten. De motieven van zo’n dier zijn ondoorgrondelijk. Maar deze soort komt wel vaker in huis, getuige zijn naam: huismoeder. Ik schrik iedere zomer wel een paar huismoeders op bij en soms in huis. Ze verstoppen zich overdag in de struiken of onder een vensterbank en laten zich dan vrij snel wekken en opjagen. Dan fladderen ze paniekerig een meter weg om zich ijlings weer te verstoppen.

Jammer dat huismoeders hun gele achtervleugels alleen in vlucht laten zien. Misschien zien ze elkaar geel oplichten in het maanlicht. Huismoeders zijn de hele zomer actief, tot oktober aan toe. Alleen tijdens hittegolven haken ze even af, dan gaan ze in zomerslaap.

Iedere dag verwondert bioloog Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden