Minister maakt landjepik door boeren onmogelijk in strijd tegen mestfraude

Beeld ANP XTRA

De Europese Commissie wil dat Nederland harder optreedt tegen mestfraude. Minister Schouten voert alvast een nieuwe maatregel in: ze maakt ‘landjepik’ door boeren onmogelijk.

Het is een nederlaag die de boeren en de minister van Landbouw zien als een kleine overwinning: de komende twee jaar mogen Nederlandse boeren meer mest uitrijden dan eigenlijk in Europa is toegestaan. Dat is korter dan gehoopt; Nederland lobbyde voor een verlenging van de ontheffing met vier jaar. Zover wil Brussel niet gaan, want Europa heeft twijfels over het verantwoordelijkheidsbesef van de Nederlandse agrarische sector. Er verschijnen namelijk volop berichten over gesjoemel met overtollige mest in Nederland.

Als boeren meer mest produceren dan zij mogen uitrijden op hun land, moeten zij dit afvoeren. Omdat dit duur is, worden er illegale oplossingen gezocht. De mest wordt bijvoorbeeld op papier aan een verwerkingsbedrijf verkocht maar in de praktijk op het land gebracht, bovenop de toegestane hoeveelheid. Zulke overtredingen van de mestwet – die het milieu schaden - komen vermoedelijk op grote schaal voor, omdat de pakkans klein is.

Brussel wil dat Nederland strenger optreedt tegen zulke praktijken. Boerenvoorman Marc Calon en landbouwminister Carola Schouten vreesden dat de Europese Commissie zó ontstemd zou zijn over de mestfraude, dat Nederland zijn ontheffing volledig zou verliezen. Dat zou een strop betekenen: als boeren veel minder mest mogen uitrijden op eigen land, moeten zij ofwel een gigantisch overschot wegwerken, ofwel de veestapel inkrimpen met misschien wel een half miljoen koeien. Nu Brussel de ontheffing toch wil verlengen, zijn de minister en de boeren opgelucht.

Landjepik

Maar Schouten heeft dus huiswerk gekregen, ze moet gesjoemel aanpakken. Daarvoor neemt ze alvast een maatregel: ‘landjepik’ door boeren wordt onmogelijk.

Eind vorig jaar berichtte Trouw dat er boeren zijn die andermans grond, zoals gemeentelijke bermen en groenstroken, ongevraagd in gebruik nemen en er mest op brengen. Het Gelderse Berkelland, een van de grootste agrarische gemeenten van het land, had zeker 85 gevallen van ‘landjepik’ vastgesteld. Daarbij waren bloemrijke bermen en houtsingels bij agrarisch grasland getrokken. Bovendien bleek het voor boeren mogelijk om deze ‘ingepikte’ grond bij de overheid aan te melden voor landbouwsubsidie en als perceel om mest op te brengen. Dat levert dubbel financieel voordeel op: meer subsidie en minder afvoerkosten voor mest, dankzij andermans grond.

In overleg met de gemeente Berkelland en de rijksdienst die de landbouwsubsidies uitkeert heeft minister Schouten besloten dat deze vorm van gesjoemel onmogelijk moet worden. Bij wijze van proef gaat Berkelland aan de rijksdienst doorgeven welke grond gemeente-eigendom is. De rijksdienst zal ervoor zorgen dat boeren deze grond niet meer zomaar kunnen registreren als perceel voor mest en subsidie. Als deze proef slaagt, kan het landelijk worden ingevoerd. Daarmee kan de minister ook aan Brussel tonen dat ze haar huiswerk serieus neemt. “Het is van belang hard te blijven werken aan het naleven van de mestregelgeving”, zei Schouten eerder.

Milieuorganisaties hadden gehoopt dat de EU een eind zou maken aan de Nederlandse mestontheffing. Een petitie van stichting Dier & Recht die hiertoe opriep, kreeg meer dan tienduizend handtekeningen. Boeren wijzen er evenwel op dat een van de voorwaarden van de ontheffing is dat een boer een verplichte hoeveelheid grasland moet aanhouden. Zonder mestontheffing zou dat groen verdwijnen. Ook zou het leiden tot meer gebruik van kunstmest.

Politici tonen zich niet ontevreden met de kortere verlenging van de Nederlandse mestontheffing. Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA) noemt het ‘voorzichtig positief nieuws’. Kamerlid Tjeerd de Groot (D66) hoopt dat minister Schouten over twee jaar een volgende mestontheffing weet te combineren met “verduurzaming van de voedselproductie in Nederland en verbetering van de biodiversiteit”.

Boeren die mestfraude plegen moeten niet meer voor subsidie in aanmerking komen. Reeds ontvangen subsidie zouden zij moeten terugbetalen, schreef de minister eerder al in een brief aan de Tweede Kamer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden