Minder vlees eten levert net zoveel op als minder auto's

Duurzaam geproduceerd vlees. Beeld ANP
Duurzaam geproduceerd vlees.Beeld ANP

Als alle Nederlanders de helft van de week vlees laten staan en de overige dagen alleen duurzaam geproduceerd vlees eten, neemt de milieubelasting door vleesproductie met twee derde af. De CO2-uitstoot gekoppeld aan vleesproductie zou halveren. Vertaald naar autogebruik, dat in Nederland een in cijfers vergelijkbare invloed heeft op het milieu, betekent het dat de helft van de auto's van de weg gaat.

Kees de Vré

Dat blijkt uit een studie naar een ander menu van het adviesbureau CE Delft in opdracht van Natuur & Milieu. Naast CO2-uitstoot bekeek CE Delft verzuring, biodiversiteit, landgebruik en vermesting. Zo legt de vlees- en zuivelconsumptie een enorm beslag op ruimte. Alleen al voor het verbouwen van veevoer, nodig voor de Nederlandse vleesconsumptie, zou 87 procent van de oppervlakte van Nederland nodig zijn. Die ruimte wordt nu voornamelijk in het buitenland in beslag genomen.

Door ons eetpatroon iets te veranderen, kan dat oppervlak worden gehalveerd. Ook het verdwijnen van plant- en diersoorten kan worden tegengehouden door het verminderen van de vleesconsumptie.

Proeverijen
Een dag minder in de week vlees eten heeft al een behoorlijk milieuvoordeel, gezien de enorme, schadelijke invloed van de vleesproductie. Natuur & Milieu wil dat aantal vleesvrije dagen geleidelijk aan uitbreiden. De organisatie gaat tot eind 2013 het land in om consumenten daar via proeverijen toe te verleiden. Ook de overheid kan die trend versterken met maatregelen, net zoals zij dat doet bij milieuvriendelijke auto's en elektrische apparaten.

CE Delft heeft een aantal van die maatregelen bekeken. Een vleestaks van 1 euro per kilo zou de uitstoot van CO2 met 13 procent verminderen. Ook een btw-verhoging van 6 naar 21 procent heeft dat effect. Verder onderzocht CE langdurige consumentenvoorlichting en verplichte bijmenging van plantaardige producten in vlees. Ook die hebben een vergelijkbare invloed op de milieuschade van de vleesconsumptie.

Het bureau heeft niet onderzocht wat een combinatie van de onderzochte maatregelen zou opleveren. Waarschijnlijk zou dat een grote invloed zal hebben, aldus de studie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden