null Beeld
Beeld

ColumnEsther Bijlo

Minder kinderen krijgen voor het welzijn van de planeet? Hoeft niet

Esther Bijlo

Harry en Meghan kunnen opgelucht ademhalen. In een gesprek afgelopen zomer van de Britse prins en zijn vrouw met primatenonderzoekster Jane Goodall zeiden ze, na een strenge vraag van haar, op niet meer dan twee kinderen te koersen omwille van de gezondheid van de planeet. Maar anders dan eerder aangenomen, is het krijgen van kinderen niet per se een grote bron van broeikasgassen. Mochten er, na Archie, nog twee of meer komen, dan is schuldgevoel niet nodig.

Het idee dat het toevoegen van een lid aan de populatie naar verhouding veel uitstoot veroorzaakt, kreeg in het Verenigd Koninkrijk vleugels na Zweeds onderzoek uit 2017 naar wat burgers voor het klimaat kunnen doen. Een kind op de wereld zetten kwam als enorme vervuiler uit de bus. Die daad zou 60 ton CO2 per jaar de lucht in blazen. Dat vermijden zou gigantisch veel meer opleveren dan de auto de deur uit doen, vegetarisch gaan eten of minder vliegen, ieder goed voor hooguit een paar ton besparing. Het beste wat je kunt doen voor het klimaat is dus geen kinderen krijgen.

De vraag of het verantwoord is om in tijden van klimaatverandering nageslacht te produceren, kreeg daarna voet aan de grond in het VK. Ruim een jaar geleden ontstond de beweging Birth Strike, op initiatief van zangeres Blythe Pepino. Honderden geboortestakers zouden zich daarbij hebben aangesloten. Ze willen zelf niet overmatig bijdragen aan klimaatverandering. Tegelijk moet de staking als drukmiddel dienst doen. Zolang overheden niet echt daadkrachtig klimaatbeleid voeren, gaan wij geen kinderen baren, is de gedachte.

Nieuw onderzoek doet de CO2-claim van een extra baby echter teniet. In het vaststellen van die 60 ton is helemaal geen rekening gehouden met toekomstig beleid, luidt het verweer. De berekening gaat ervan uit dat kinderen en hun kinderen net zo’n grote ecologische voetafdruk hebben als de mensen nu. Als landen doen wat ze in Parijs hebben beloofd en in 2050 klimaatneutraal zijn, stoten de nu nog ongeboren mensen veel minder uit dan de huidige populatie. Zo ontstaat een heel ander beeld en levert afzien van een kind maar net iets meer op dan de auto wegdoen.

600 dollar en je extra baby is weggestreept

De nieuwe studie komt van de organisatie Founders Pledge, een club in Londen die voor ondernemingen onderzoek doet naar het effect van liefdadigheid. Bij welk doel levert een weggegeven pond, euro of dollar de meeste impact op, is een vraag die de organisatie beantwoordt. Voor het klimaat weten ze dat. Er zijn organisaties die voor 10 dollar één ton CO2 uit de lucht halen. Maar er zijn er ook die vele malen slechter scoren. Een burger in een rijk land stoot via consumptie tussen de 5 ton en 20 ton broeikasgas uit per jaar. Voor 200 dollar per jaar valt dat dus al te compenseren, mits je dat geld in de juiste bestemming stopt. 600 dollar en je extra baby is weggestreept.

Nu wil Founders Pledge zich nadrukkelijk niet verstrikken in een compensatiediscussie. Niet uitstoten is in principe beter, stellen de onderzoekers, want dan richt je geen schade aan die pas op een later tijdstip weer wordt rechtgetrokken. Maar, voegen ze toe, een besluit om een bedrag te doneren aan een succesvol klimaatfonds kan dus wel veel meer betekenen voor de planeet dan de beslissing vegetarisch te gaan eten, of, volgens de nieuwe berekening, geen kind op de wereld te zetten.

Het is een verhelderend inzicht en nuttig om die eerdere 60 ton, die als een molensteen om de nek van sommige millennials hangt, te relativeren. Toch is het moeizaam om het krijgen van kinderen in CO2-tabellen voorbij te zien komen. Het is nogal deprimerend een van de meest wezenlijke gebeurtenissen in een mensenleven, af te zetten tegen wel of geen auto.

Redacteur Duurzaamheid & Natuur Esther Bijlo schrijft elke twee weken een column. Eerdere afleveringen vindt u hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden