Broeikasgas

Minder CO2-uitstoot door kolencentrales, deels vanwege corona

null Beeld ANP
Beeld ANP

De uitstoot van broeikasgas door Nederlandse kolencentrales viel in 2020 een derde lager uit dan het jaar ervoor.

De lagere uitstoot komt deels door een lagere energievraag, als gevolg van de lockdowns én een toegenomen gebruik van energie uit aardgascentrales, windmolens en zonnepanelen. Dat maakte de Nederlandse Emissie Autoriteit (Nea) bekend.

Verder is de lagere CO2-uitstoot door kolencentrales een resultaat van het inruilen van steenkolen door houtsnippers als brandstof. Houtstook telt mee als duurzame energie, zonder uitstoot van broeikasgas. De overheid stimuleert de inzet van biomassa in de energiesector door houtstook, net als windmolens en zonneparken, aan te moedigen met subsidie. Hierdoor is het voor kolencentrales aantrekkelijk om deels om te schakelen naar houtsnippers.

Goed en slecht nieuws

De klimaatwinst die hieruit volgt, is deels een boekhoudkundig voordeel. Bij verbranding van biomassa komt uit de schoorsteen van een kolencentrale net zoveel CO2 als bij fossiele bronnen. De klimaatwinst treedt pas op termijn op, als bomen terug groeien en daarbij CO2 opnemen. Om die reden is er een discussie in de wetenschap en politiek over het meetellen van biomassa als duurzame energiebron.

De CO2-uitstoot van de Nederlandse industrie nam in 2020 ook af, aldus de Nea. Uit de schoorsteen van fabrieken vloog 5 procent minder broeikasgas de lucht in dan het jaar ervoor. Dat goede nieuws voor het klimaat laat zich vooral ook verklaren door een lager energieverbruik, door een tragere economische ontwikkeling in coronatijd. Dezelfde dip in CO2-uitstoot trad op in andere EU-landen, aldus de Nea.

Het slechte klimaatnieuws is dat, ondanks de dip in coronatijd, de uitstoot dit jaar weer opveerde.

Lees ook:

Biomassa ligt onder vuur. Is dat terecht?

Eén van de pijlers onder het klimaatakkoord, biomassa, ligt onder vuur. Is dat terecht, en zouden we ook zonder kunnen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden