Rechtszaak

Milieuorganisaties verliezen zaak tegen biomassacentrale Diemen – al komt-ie er misschien tóch niet

In een protestmars tegen de plannen voor een biomassacentrale lopen kinderen van Amsterdam-IJburg naar de bestaande elektriciteitscentrale van Vattenfall in Diemen. Beeld Maartje Geels
In een protestmars tegen de plannen voor een biomassacentrale lopen kinderen van Amsterdam-IJburg naar de bestaande elektriciteitscentrale van Vattenfall in Diemen.Beeld Maartje Geels

Energiebedrijf Vattenfall beschikt over de juiste vergunningen voor de bouw van een biomassacentrale in Diemen. De rechter verwerpt bezwaren van milieuorganisaties. En tóch is het twijfelachtig of de houtsnipperverbrander er komt.

Frank Straver

De provincie Noord-Holland heeft op de juiste manier toestemming verleend aan energiebedrijf Vattenfall voor een grote biomassacentrale in Diemen. De natuur- en omgevingsvergunning zijn procedureel in orde, zo oordeelde de rechtbank maandag. Dat vonnis is een tegenslag voor milieuorganisaties Comité Schone Lucht, Natuurmonumenten en Mobilisation for the Environment (Mob), die diverse argumenten aanvoerden om de vergunningen van tafel te vegen.

De vergunningen zouden volgens de natuurorganisaties op oneigenlijke gronden vervuiling van zowel het milieu als het klimaat mogelijk maken door de uitstoot van fijnstof, stikstof en kooldioxide (CO2), en zouden daarmee indruisen tegen de vereiste bescherming van de leefomgeving. Bovendien ontbrak een milieueffectrapportage (mer).

Maar zo’n milieutoets was niet vereist, oordeelt de rechtbank, omdat de houtsnippers die Vattenfall gaat verbranden formeel niet als afval gelden maar als schone grondstof. De exacte milieu- en klimaateffecten van de mogelijke bouw van de biomassacentrale noemt de rechter ‘niet relevant’. Het is aan de politiek om te beslissen of biomassa een geschikte energiebron is voor de energietransitie, waarvoor alternatieven voor olie, gas en steenkool nodig zijn.

Ongeschikt als brandstof

Biomassa is ongeschikt als transitiebrandstof, volharden de milieuorganisaties die zinspelen op hoger beroep. Ook de gemeente Diemen is tegen de installatie van de houtverbrandingscentrale, die de grootste van het land moet worden. In de landelijke politiek zijn er zorgen over de verbranding van hout voor energieproductie, een techniek die volgens sommige expertstudies nog vervuilender is dan de verbranding van kolen of gas. Bovendien zou kaalkap dreigen. De energiesector stelt dat duurzaam bosbeheer mogelijk is en ziet biomassa als klimaatoplossing, net als milieuexperts bij PBL en IPCC.

Vanwege alle discussies kondigde Vattenfall eerder aan dat het Diemen-plan tijdelijk in de ijskast staat. Na raadpleging van belanghebbenden wil het bedrijf, dat zijn hoofdkantoor in Zweden heeft, een definitief besluit nemen. Ondertussen ontwikkelt Vattenfall ook een plan voor de bouw van een grote ‘elektrische boiler’ die warmte kan produceren op groene stroom. Deze enorme ‘waterkoker’ is mogelijk een alternatief voor de biomassacentrale, suggereerde Vattenfall tot vreugde van de milieuorganisaties. Zij hopen dat het energiebedrijf, ondanks de vergunningen, afziet van houtstook als techniek om energie te produceren.

Lees ook:

Rekentruc voor houtstook brengt meer stikstof in de lucht

De stikstofuitstoot moet dalen, maar twee energiebedrijven mogen juist meer uitstoten met houtovens. Daarvoor gebruiken ze oude, achterhaalde vergunningen.

‘Bomen mogen nooit het vuur op’, vinden de kinderen die protesteren tegen een houtcentrale in Diemen

Tegenstanders van een houtcentrale in Diemen voelden zich gesterkt door het stikstofarrest van de Raad van State. In 2019 lieten de kinderen van zich horen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden