Vergroenen

Milieudefensie wil dat Shell afziet van hoger beroep in klimaatzaak

null Beeld Brechtje Rood
Beeld Brechtje Rood

Milieudefensie wil praten met Ben van Beurden, de hoogste baas van Shell.

Doel van het gesprek is het olie- en gasconcern te laten afzien van een hoger beroep in de klimaatzaak, waarin de rechter Shell opdroeg om sneller te vergroenen. Dat schrijft Milieudefensie in een brief die donderdag is verstuurd aan Van Beurden. Het olieconcern kan de tijd en energie die nodig is voor een nieuwe rechtszaak beter steken in het voorkomen van gevaarlijke klimaatverandering, vindt de milieugroepering.

Shell heeft volgens Milieudefensie meermalen de urgentie van het klimaatprobleem erkend. “We hebben nog maar weinig tijd en het is belangrijk voortvarend te handelen. Daar past een hoger beroep niet bij. Het zou eeuwig zonde zijn om nog jaren te debatteren in de rechtszaal, terwijl de wereld snakt naar een oplossing”, stelt Milieudefensie.

De nieuwe realiteit

De milieugroepering denkt dat een gesprek met het concern moet gaan over “de nieuwe realiteit na het vonnis, de uitvoering ervan en het gedeelde belang om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen”.

Een woordvoerder van Shell laat in een reactie weten dat het concern het voorstel zal overwegen, al gaat het bedrijf naar verwachting wel in beroep. Shell zegt dat al eerder is aangeboden om in gesprek te gaan met Milieudefensie. “We zijn het eens dat snelle actie nodig is tegen klimaatverandering en daarom willen we onze bestaande strategie versnellen. De aanpak van de wereldwijde klimaatuitdaging vraagt om actie en dialoog door de gehele maatschappij.”

Lees ook:

Welke gevolgen heeft de Shell-uitspraak voor het dagelijks leven?

De uitspraak in de klimaatzaak tegen oliegigant Shell kan verstrekkende gevolgen hebben voor consumenten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden