Visverbod

Milieuclubs vragen om een visserijverbod bij de Haringvlietdam

De Haringvlietsluizen en de Haringvlietdam, tussen Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee.Beeld Siebe Swart

Nederland moet snel een veel ruimere visserijvrije zone instellen rond de Haringvlietdam. Daar roepen natuurorganisaties toe op. 

Donderdag was er in Amsterdam een conferentie van ministers uit de landen aan de Rijn. De ministers waren bijeen om afspraken te maken over het beleid bij hoog water, bij droogte en verontreiniging.

Milieu- en natuurorganisaties uit Nederland en uit andere Europese landen vragen Nederland opnieuw om een visserijverbod bij de Haringvlietdam in te stellen. Afgelopen november deden ze dat ook, in een petitie aan de Tweede Kamer. Er geldt nu een visserijvrije zone van 500 meter, maar dat is lang niet genoeg, vinden de organisaties.

De kier in het Haringvliet vormt voor een aantal vissoorten de toegang tot de Rijn. Ze zwemmen de rivier op om zich in zoet water voort te planten. De dam staat sinds vorig jaar op een kier om trekvissen de kans te geven te migreren tussen zee en rivier. Die maatregel kostte 70 miljoen, maar dat is volgens de organisaties weggegooid geld, omdat de commerciële visserij in het gebied doorgaat.

Volgens de organisaties is een visverbod nodig om trekvissen, zoals de zalm, te beschermen. Andere Rijnlanden hebben de afgelopen jaren tientallen miljoenen geïnvesteerd in verbetering van de waterkwaliteit en de omstandigheden voor trekvissen. Volgens Roberto Epple van de milieuorganisatie European Rivers Network zijn er stroomopwaarts in de Rijn al veel barrières geslecht. “Er zijn vispassages en vistrappen aangelegd”, zegt hij. “Ook wordt er veel geïnvesteerd in het opkweken en uitzetten van bedreigde vissen zoals de zalm. Maar zolang er rond de Haringvlietdam wordt gevist, is dit allemaal vergeefs.”

Een zalm wordt geboren op de rivier, groeit op in zee en trekt als volwassen vis ieder jaar de rivier op om zich voort te planten. Rond de Haringvlietdam op de overgang van zout naar zoet water heeft een zalm tijd nodig om te acclimatiseren, zeggen de organisaties. De vissen zijn dan een prooi voor vissers.

De Tweede Kamer vroeg minister Schouten (landbouw en visserij) januari vorig jaar om tot visserijmaatregelen rond de Haringvlietdam te komen. Afgelopen november riepen 24 internationale natuurbeschermingsorganisaties de Tweede Kamer in een petitie op snel actie te ondernemen.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (infratructuur en waterstaat) zei na afloop van de conferentie van ‘Rijnministers’ dat een eventuele uitbreiding van de visserij-vrije-zone bij de Haringvlietdam mogelijk wordt meegenomen in de uitwerking van het akkoord dat afgelopen week werd gesloten over het gebruik van het Nederlandse deel van de Noordzee. Visserij, milieuorganisaties, energie-industrie en het ministerie hebben met elkaar onderhandeld over het toekomstige gebruik van de zee. “We nemen dit mee in de uitwerking”, aldus de minister.

Lees ook:

Haringvliet is klaar voor de kier

In 2019 gaan de Haringvlietsluizen op een kier en stroomt er voor het eerst in 47 jaar weer zout water in het Haringvliet. Achter de dam wordt de natuur voorbereid op brak water en bescheiden extra getij.

Heel langzaam kan straks de zalm terugkeren in Nederland

Jelle's Weekdier: Het Haringvliet is gereed om in 2019 een piepklein beetje te worden teruggegeven aan de natuurlijke processen van eb en vloed, waardoor getijdennatuur kan terugkeren en de vissentrek weer wordt hersteld. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden