Energieagenda

Milieuclubs: Energieplan Kamp te mager

Minister KampBeeld anp

In 2050 stoken Nederlanders thuis geen aardgas meer, worden er alleen nog duurzame auto's verkocht en telt de Noordzee veel meer windmolens. Hiernaar streeft minister Henk Kamp, die vandaag zijn plannen onthulde om Nederland binnen 35 jaar klimaatneutraal te maken. Maar volgens milieuclubs gaan de plannen nog niet ver genoeg.

Als het aan Kamp ligt, pakken we in 2050 ook vaker de fiets, rijden vrachtwagens op biobrandstof en vliegen vliegtuigen op schonere kerosine. Het is de ambitie vanaf 2035 alleen duurzame auto's in Nederland te verkopen. De spoorsector zal volledig overschakelen op groene stroom en vanaf 2025 maken nieuwe OV-bussen gebruik van hernieuwbare energie of biobrandstof.

Nu wordt 30 procent van de gebruikte energie in Nederland nog gebruikt voor het verwarmen van woningen, gebouwen en tuinbouwkassen. Volgens Kamp kan hier flink op bespaard worden door het laten vervallen van de wettelijke verplichting om huizen en gebouwen aan te sluiten op het gasnetwerk. Ook worden er niet meer automatisch nieuwe gasnetten aangelegd voor nieuwbouwwijken.

Om de doelen van het klimaatakkoord van Parijs te halen, moet Nederland in 2050 nauwelijks nog CO2 uitstoten. "Dat vereist grote investeringen", aldus Kamp, ook al probeert het kabinet de overgang naar een duurzame energievoorziening volgens hem zo efficiënt mogelijk te maken. Zo wil hij meer voorzieningen voor fietsers aanleggen en de industrie stimuleren zuiniger en schoner te werken. De CO2 die de industrie toch nog uitstoot, wil hij opslaan in lege aardgasvelden in de Noordzeebodem.

De minister maakte in 2013 afspraken met bedrijven en organisaties om de energievoorziening tot 2023 duurzamer te maken. Die samenwerking wil hij graag ook nadien voortzetten. Kamp hoopt ook op de hulp van burgers. Hij wil het voor hen aantrekkelijker maken zelf opgewekte schone energie op te slaan. Zo hebben ze die achter de hand voor momenten dat ze zelf extra energie nodig hebben of kunnen ze die verkopen wanneer de vraag naar energie groot is.

Te laat

Milieuorganisaties zijn niet tevreden met de Energieagenda. Natuur & Milieu mist concrete doelen voor energiebesparing, duurzame energie en een hogere CO2-prijs. Daardoor steekt de energieagenda volgens de organisatie bleekjes af tegen de ambitieuze maatregelen die vorig jaar in Parijs zijn afgesproken.

Greenpeace is het daarmee eens: "Kamps agenda is qua tempo en concreetheid in de verste verte niet in lijn met de afspraken uit Parijs en is een klap in het gezicht van de miljoenen mensen die wereldwijd nu al de gevolgen van klimaatverandering ondervinden.'' De ambities van 'Parijs' waren helder, zegt Greenpeace: alle kolencentrales sluiten voor 2020, concrete doelen voor 2030 stellen voor zon en wind en een concreet plan om snel van het gas af te komen.

Milieudefensie is wel blij verrast met de stappen om woonwijken gasvrij te maken, maar vindt 2050 daarvoor veel te laat. "Toen in Groningen de gasbel ontdekt werd, hadden alle huizen in Nederland binnen tien jaar een gasaansluiting. Waarom zouden we en dan nu meer dan 30 jaar over doen terwijl Groningen en het klimaat schreeuwen om meer tempo?''

Ambitieloos

De PvdA noemt de agenda 'een ambitieloos verhaal'. "Minister Kamp is vandaag minister van fossiele zaken, niet van Economische Zaken", zei Tweede Kamerlid Jan Vos. "De aarde en onze kinderen zijn de dupe." Ook GroenLinks mist ambitie in het plan, al vindt de partij dat Kamp 'stapjes in de goede richting zet'. D66 hekelt vooral dat er in de energieagenda geen deadline wordt gesteld voor de sluiting van de kolencentrales. SP-Kamerlid Eric Smaling was opvallend positief. Op Twitter zei hij dat de 'duurzame revolutie echt is begonnen'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden