Natuurdagboek

Met oernatuur hebben de grote grazers niets te maken

Beeld Koos Dijksterhuis

Sinds er paarden, koeien en herten zijn uitgezet in de Oostvaardersplassen, is het gebied kaalgegraasd en vertrapt. 

Ooit dachten natuurbeheerders dat in de niet nader gedefinieerde ‘oernatuur’ kuddes grote grazers hebben geleefd. Ook in Nederland. Wanneer, dat wist niemand, er is geen wetenschappelijke onderbouwing voor. Maar de beesten werden uitgezet en nu zitten we met de gevolgen van die vergissing.

De runderen zijn intussen bijna weggeconcurreerd door de herten. Evenals de reeën, hazen, konijnen, veldmuizen, ringslangen, vlinders en bijen. Een paar grote grazers zijn winst, maar kuddes zijn vernietigend. Staatsbosbeheer wil 1800 herten doodschieten. Dierenbeschermers hebben een zaak aangespannen en daar is nu het wachten op.

Bambi moet leven!

Dierenbeschermers willen de grazers niet zelf doden, maar dat laten doen door uitgezette wolven. Of ze willen de herten bijvoeren en anticonceptie geven. Of ze willen de hekken weghalen zodat de rest van het land ook wordt vertrapt. Stel je voor dat een hert doodgaat! Veldmuizen en ringslangen: best, maar Bambi moet leven! In zijn herten­ogen wellen immers van die droevige krokodillentranen.

Voor of tegen afschot, niemand lijkt te beseffen dat die hele veestapel niets met oernatuur te maken heeft. Die beesten zijn uitgezet en hebben ’s lands mooiste natuurgebied veranderd in een intensieve scharrelveehouderij. We zitten met de grazers opgescheept. Opeten zou veel dierenleed voorkomen – elke opgegeten grazer spaart een hert of paard de hongerdood en scheelt een doodgemarteld industrievarken.

Ik houd niet van jagen en de smoezen waarmee jagers hun hobby goedpraten. De slinkende aantallen hazen en konijnen hebben geen afschot nodig. Maar als je vee fokt en in de natuur uitzet, moet je voorkomen dat het vee die natuur vernietigt, zoals in de Oostvaardersplassen en de Amsterdamse Waterleidingduinen. Dan moet je de aantallen reguleren, zoals op de Veluwe. Wil je dat niet, zet dan geen grazers uit.

Iedere dag verwondert Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit. Eerdere afleveringen leest u op trouw.nl/natuurdagboek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden