null Beeld

TuinierenLoethe Olthuis

Met de zaklamp op jacht naar naaktslakken

Loethe Olthuis

Na mijn pleidooi voor bijen, hommels en vlinders kreeg ik afgelopen week een invasie van dieren die ik niét in de tuin wil – althans niet in deze hoeveelheden. De pompoenplantjes, uit eigen zaad opgekweekt? Het zijn nu stengelstompjes, net als de courgettezaailingen. De prachtige hostaborder langs het achterterras? Meer gat dan blad. Ik bof dat ik geen dahlia’s, lupines, ridderspoor of scheefbloem heb, allemaal planten waar ‘mijn’ naaktslakken dol op zijn. Want daaruit bestaat het invasieleger in mijn tuin.

Elk jaar heb ik wel een paar naaktslakken: geen probleem. Naaktslakken zijn zelfs fantastische dode dingen-opruimers. Maar nu zijn het er te veel. Eén naaktslak legt honderden eitjes en hoe natter, hoe meer babyslakjes. Dit voorjaar was het dus ideaal naaktslakkenweer.

Korrels

Ouderwetse slakkenkorrels zijn effectief, maar ook loeigiftig voor alle zoogdieren, inclusief egels en mensen. Beter zijn slakkenkorrels op basis van ferrifosfaat, zoals Escar-Go van Ecostyle. Die zijn onschadelijk voor andere dieren. Nadeel: ze doden ook de slakken die wel nuttig zijn en breken af als het regent.

Huisjesslakken eten alleen dood blad. Bovendien zijn ze overdag actief, waardoor ze op het menu staan van merels, lijsters en eksters. Naaktslakken hebben geen huisje en zijn gevoeliger voor uitdroging. Overdag doen ze een dutje, onder bladeren, vlonders of onder de grond. ’s Nachts trekken ze er massaal op uit.

Egeltunnel

Nachtdieren als egels en padden zijn hun vijanden, maar die vind je niet in elke tuin. Vorig jaar had ik twee egels: ik heb de ‘egeltunnel’ onder de schutting weer vrijgemaakt. Maar zelfs in een natuurlijke tuin als de mijne ga ik nu elke avond met een zaklamp op naaktslakkenjacht. En dan ben ik nog zo’n watje dat ik het zielig vind om ze dood te maken. Mijn kippen? Die kijken me walgend aan als ik ze een naaktslak voorzet.

null Beeld

Een ingegraven slakkenval met bier werkt, maar ik ben gestopt sinds ik er een dood muisje in vond. Een beetje naaktslak negeert cacaodoppen en houtsnippers, maar een flinke brede laag koffiedrab werkt wel. Overlevende hosta’s zet ik in kunststof potten, die zijn te glad voor naaktslakken. Kwetsbare planten in de moes- en siertuin krijgen gezelschap van ‘geurbommetjes’, zoals citroenverbena, goudsbloem, knoflook, lavendel, munt, Oostindische kers, salie en tijm. Zo kunnen de slakken hun favoriete hapjes niet meer goed ruiken.

Knoflookthee

Daarom besproei ik ook de pompoenplanten met knoflookthee (1 fijngehakte knoflookbol op 1 liter kokend water). Als ik echt wanhopig word, probeer ik aaltjes die de slakken doden maar niet giftig zijn voor het milieu. Je koopt ze bij een tuincentrum of zelfs online. Er zijn veel soorten, maar vooral de Phasmarhabditis hermaphrodita- aaltjes werken prima tegen naaktslakken.

Loethe Olthuis is journalist en auteur van Duurzaam handboek voor de luie tuinier (2020). Ze geeft wekelijks tips om te tuinieren zonder blaren of gifspuit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden