Beter leven

Mensaap Sandra kreeg verhuisrecht en is nu bijna in Florida

Sandra in haar eentje in de dierentuin van Buenos Aires  Beeld AFP
Sandra in haar eentje in de dierentuin van Buenos AiresBeeld AFP

Orang-oetan Sandra gaat in dezelfde opvanglocatie wonen als de chimpansee van Michael Jackson, nadat een rechtbank haar als persoon met rechten erkende.

Redactie

Het heeft even geduurd, maar orang-oetan Sandra is onderweg naar een comfortabele verblijfplaats. Ze zit nu tijdelijk in quarantaine in de dierentuin van Kansas. Zodra is vastgesteld dat ze geen ziektes onder de leden heeft, mag Sandra verhuizen naar een opvangcentrum in Florida vol soortgenoten.

De mensaap haalde in 2014 het nieuws in een baanbrekende rechtszaak. Een Argentijnse rechter besloot dat Sandra weliswaar geen mens is, maar toch de status van een persoon heeft en aanspraak kan maken op bepaalde rechten. Op grond daarvan moest ze weg uit de dierentuin van Buenos Aires. Daar verbleef ze in een kaal betonnen hok, zonder ook maar een aap in de buurt. Ooit had ze een kind gekregen, maar dat was al vrij snel weggehaald om aan een andere dierentuin verkocht te worden.

Het was nog wel even zoeken naar een juiste opvangplek voor de 33-jarige aap. Ze is een kruising tussen een Borneose en een Sumatraanse orang-oetan, dus de vrees was dat ze in een Indonesisch opvangcentrum door geen van beide soorten echt geaccepteerd zou worden. Een terugkeer naar de natuur zou voor Sandra al helemaal niet goed aflopen.

Het primatencentrum in Florida lijkt dan ook een passend alternatief. Het vangt voormalige circusdieren, laboratoriumdieren en slachtoffers van de handel in verboden huisdieren op, is ruim opgezet, met veel bomen en tunnels. Het tropische klimaat van Florida is ook goed voor een orang-oetan. Sandra hoeft bovendien niet meer alleen te zijn. In het centrum wonen al 21 orang-oetans en 31 chimpansees. De bekendste bewoner is Bubbles, de chimpansee die ooit van Michael Jackson was.

Lees ook:

‘We mogen alles met dieren doen zo lang ze maar niet lijden’

Is er een reden om de mens in rangorde boven het dier te plaatsen? Filosofen Bas Haring en Frank Ankersmit verschillen van mening.

Partij voor de Dieren wil onverdoofde rituele slacht alsnog verbieden

De Partij voor de Dieren hoopt de Kamer alsnog mee te krijgen in een verbod op onverdoofd ritueel slachten. ‘Vooral runderen raken niet binnen 40 seconden buiten bewustzijn.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden