Melkveehouders stellen zelf nieuwe regels op om duurzamer te werken

Kalfjes staan op stal bij een melkveehouder in Reeuwijk. Beeld ANP
Kalfjes staan op stal bij een melkveehouder in Reeuwijk.Beeld ANP

Nieuwe, zelfopgestelde regels moeten melkveehouders duurzamer laten werken. Natuurorganisaties zijn er blij mee.

Emiel Hakkenes

Nederlandse koeienboeren gaan hun melk duurzamer produceren. Dat hebben boerenbelangenorganisatie LTO en de Nederlandse zuivelindustrie gisteren toegezegd. Zij omarmen ‘bindend’ een adviesrapport met nieuwe spelregels voor melkveehouders.

Het rapport, dat gisteren in Den Haag is gepresenteerd, is geschreven door een tienkoppige commissie van boeren, natuurorganisaties en landbouwkundig adviseurs. Hun conclusies leiden ertoe dat de melkveehouderij in Nederland minder intensief wordt.

Het aantal koeien per boerderij neemt in Nederland al jaren toe. Bij gebrek aan genoeg eigen grond moeten boeren steeds meer mest afvoeren en voer inkopen, bijvoorbeeld soja uit Zuid-Amerika. Deze intensieve werkwijze heeft negatieve gevolgen voor de natuur, het milieu en het landschap, en leidt tot ongenoegen in de samenleving.

In deze video worden het probleem en de nieuwe plannen uitgelegd. De tekst gaat verder onder de video.

Nieuwe spelregels

Al jaren worstelt de zuivelsector met dat ongenoegen. Verschillende rapporten en adviezen brachten tot nu toe geen verandering teweeg. Het gisteren verschenen rapport doet dat wel, omdat het is gemaakt in opdracht van de boeren en de zuivelbedrijven zelf. Zij hebben bovendien vooraf beloofd dat ze de aanbevelingen in de praktijk zullen brengen.

De tienkoppige commissie heeft een reeks nieuwe spelregels voor de koeienboeren geformuleerd, die vanaf 2025 zullen gelden. Zo moet over zeven jaar de import van veevoer van buiten Europa met tweederde zijn gedaald. In 2040 mag er zelfs helemaal geen import meer zijn. Het voer voor de koeien moet juist van eigen grond of uit de buurt komen, en vooral bestaan uit gras. Boeren zullen daarvoor meer weiland rond hun bedrijf moeten creëren. De mest van de koeien moet in de buurt van de boerderij worden uitgereden.

Deze maatregelen hebben volgens de commissie een aantal voordelen: meer grasland biedt meer mogelijkheden om de koeien buiten te laten lopen. Gras is bovendien in staat om het broeikasgas CO2 vast te leggen. Stoppen met de import van soja reduceert de CO2-uitstoot van die productie en zorgt ervoor dat er minder regenwoud hoeft te wijken voor plantages. Mestafzet in de buurt van de boerderij zou de kans op mestfraude kunnen verkleinen.

Sommige van deze eisen zullen de boer geld kosten, zoals het verwerven van extra grond. Op andere punten kan hij juist besparen, bijvoorbeeld doordat hij niet meer afhankelijk is van schommelingen op de wereldmarkt voor veevoer.

Superboeren

Nederland telt ongeveer 17.000 melkveehouders. De gemiddelde boer heeft honderd koeien. Volgens de adviescommissie kan de meerderheid van deze boeren aan de nieuwe spelregels voldoen, maar voor een groep ‘superboeren’ met veestapels van meer dan tweehonderd koeien (ongeveer een derde van alle melkveehouders) ligt er een forse uitdaging.

Volgens bestuurder Albert de Groot van de Nederlandse Zuivelorganisatie kunnen zuivelbedrijven boeren niet verplichten om de nieuwe regels te volgen. Financiële prikkels, dus duurzame boeren extra belonen, liggen volgens hem wel voor de hand. De Groot verwacht ook dat de nieuwe regels zorgen voor een groter aanbod van duurzame melk.

Boerenbestuurder Dirk Bruins liet gisteren weten dat LTO de nieuwe spelregels ‘omarmt’. De komende tijd zal de boerenorganisatie die uitwerken in concrete richtlijnen voor haar leden.

Natuurorganisaties, verenigd in de Groene11, zijn content met de nieuw opgestelde spelregels voor melkveehouders. Directeur Marjolein Demmers van stichting Natuur & Milieu: “De milieuwinst is enorm door dit advies. Het zorgt voor minder transport van voer en mest en voor minder invoer van bijvoorbeeld soja. Dat betekent minder schade aan de natuur waar dat krachtvoer verbouwd wordt. Er zal met dit advies ook meer grasland nodig zijn en dat is weer goed voor meer kruidenrijk gras en weidevogelbeheer.”

Lees ook: Nieuwe spelregels voor de koeienboer

Kan de melkveehouderij in Nederland duurzamer en minder intensief werken? Jazeker, zegt een commissie van boeren, natuurorganisaties en de zuivelindustrie: al in 2025. En er is niet eens een radicale revolutie voor nodig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden