Bestrijdingsmiddelen

Meldpunt voor overlast van pesticiden in Drenthe opgezet

Fietsers in Nationaal Park Dwingelderveld in Drenthe. Bij een onderzoek in de Drentse natuur zijn 31 verschillende bestrijdingsmiddelen, biociden en afbraakproducten gevonden door het burgerinitiatief Meten=Weten.  Beeld Hollandse Hoogte / Sander Koning
Fietsers in Nationaal Park Dwingelderveld in Drenthe. Bij een onderzoek in de Drentse natuur zijn 31 verschillende bestrijdingsmiddelen, biociden en afbraakproducten gevonden door het burgerinitiatief Meten=Weten.Beeld Hollandse Hoogte / Sander Koning

Uit onvrede over bestaande meldpunten heeft het burgerinitiatief Meten=Weten in Drenthe een pesticidenoverlastmelder opgezet, naar voorbeeld van het Brabants meldpunt stankoverlast. Omwonenden van landbouwpercelen, maar ook wandelaars, fietsers en ruiters kunnen op de website van het burgerinitiatief anoniem een melding maken als zijn overlast ervaren. De organisatie kreeg advies van het Brabants Burgerplatform, dat al eerder een app lanceerde om stank van de intensieve veehouderij te melden.

Meten=Weten ontstond twee jaar geleden in de gemeente Westerveld, uit bezorgdheid over het gebruik van grote hoeveelheden gewasbeschermingsmiddelen bij de teelt van lelies en bloembollen. De initiatiefnemers namen monsters uit eigen tuinen, akkerranden en natuurgebieden en lieten die onderzoeken. Er bleken meer dan vijftig bestrijdingsmiddelen in te zitten. Het RIVM vond zelfs resten landbouwgif in luiers van baby’s.

De Gezondheidsraad adviseerde het kabinet vorig jaar juni om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen zoveel mogelijk te verminderen. De raad waarschuwt dat omwonenden van landbouwgebieden gezondheidsrisico’s lopen door het gespoten gif, dat mogelijk kan bijdragen aan ontwikkelingsstoornissen bij jonge kinderen en de Ziekte van Parkinson bij ouderen.

Pesticiden op kilometers afstand

Vorig jaar troffen onderzoekers in opdracht van Natuurmonumenten ook pesticiden aan in natuur op kilometers afstand van de Drentse bollenvelden. Ze vonden die in planten en mest van vee dat graast in Nationaal Park Dwingelderveld, het Leggelderveld en het Holtingerveld, drie natuurgebieden die vallen onder het Europese natuurbeschermingsprogramma Natura2000, en uit terreinen van Het Drentse Landschap. Het betrof deels oude chemicaliën, die allang niet meer in de landbouw mogen worden gebruikt, zoals DDT, maar ook om neonicotinoïden, zogenoemd bijengif. Volgens de stichting Agrifacts gaat het echter om uitstoot van verkeer en energieproductie.

Meten=Weten (nummer 11 in de Duurzame 100 van Trouw afgelopen jaar) benadrukt dat de eigen melder niet is bedoeld als heksenjacht tegen boeren en telers. Het meldpunt bij de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit schiet echter tekort omdat de NVWA zelden in actie komt, zegt de organisatie, terwijl Westerveld is gestopt met zijn lelie-meldpunt omdat toezicht op bestrijdingsmiddelen geen gemeentelijke taak is.

Lees ook:

Gezondheidsraad: Spuit zo min mogelijk landbouwgif

Bestrijdingsmiddelen dragen mogelijk bij aan ontwikkelingsstoornissen bij jonge kinderen en de ziekte van Parkinson bij ouderen. Telers moeten daarom het gebruik zoveel mogelijk verminderen, adviseert de Gezondheidsraad.

Hoe landbouwgif het hart van natuurgebieden bereikt

In acht Drentse natuurgebieden zitten bestrijdingsmiddelen in planten en in mest van schapen en runderen. Natuurorganisaties zijn geschokt. Ze pleiten voor een nationaal onderzoek.

Agrifacts: Geen landbouwgif in Drenthe, het zijn uitlaatgassen

Er is kritiek op het onderzoek van onder meer Natuurmonumenten naar landbouwgif in Drentse natuurgebieden. Klopt niks van, zeggen fabrikant BASF en landbouw.

Overal in de natuur zit gif, en het komt overal vandaan

De natuur zit vol gif. De cocktails die onderzoekers vinden in natuurgebieden komen niet alleen van boeren uit de buurt, sommige stoffen kunnen oude resten zijn van insectenverdelger DDT, of overgewaaid van ver buiten Europa.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden