Lichtvervuiling

'Meerderheid bedrijven laat het licht onnodig 's nachts aan'

Een foto van het nachtelijke Nederland, in 2014 gemaakt door astronaut André Kuipers.Beeld ANP Communique

Bedrijven laten nog steeds massaal hun verlichting 's nachts aanstaan, met energieverspilling en lichtvervuiling tot gevolg. Die conclusie trekken de gezamenlijke Natuur en Milieufederaties (NMF's).

Leden hebben de afgelopen weken verspreid over het land 1328 willekeurige bedrijven gefotografeerd in de nachtelijke uren. Bij 72 procent zagen ze een vorm van verlichting die volgens hen onnodig is.

Bij ongeveer de helft van de bedrijven (48 procent) stond de binnenverlichting aan, 38 procent had alleen de buitenverlichting ingeschakeld en bij 14 procent brandden zowel binnen als buiten lampen. “Het is absurd hoeveel bedrijven 's nachts lichten laten branden", vindt directeur Annie van der Plas van de NMF's. Als het gaat om de veiligheid van het bedrijf, is er volgens haar een simpele oplossing: "Door sensors aan te brengen wordt verlichting automatisch gedoofd en springt het licht aan bij onraad." Juist dat aanspringen van het licht zou een afschrikwekkende werking hebben op inbrekers.

De lokale milieuorganisaties gaan de foto's die ze hebben gemaakt opsturen naar de bedrijven, samen met aanbevelingen om hun pand veilig er duurzamer te verlichten. Ze krijgen meteen een uitnodiging om deel te nemen aan de Nacht van de Nacht op 24 oktober. Die avond en nacht doven bedrijven, organisaties en burgers door heel Nederland hun lichten. 

Met verwijzing naar onderzoek van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) schrijven de NMF's dat onnodige nachtelijke verlichting jaarlijks ruim 500 miljoen kilowattuur stroom kost, grofweg het jaarverbruik van 150.000 huishoudens. Als andere voordelen van meer duisternis noemen de organisaties het welzijn van nachtdieren, de gezondheid van mensen én een beter zichtbare sterrenhemel voor wie nog wakker is.

Lees ook: 

De Nederlandse nacht is al ietsje donkerder, maar lichthinder is er nog volop

De vijftiende ‘Nacht van de nacht’ vraagt dit weekeinde aandacht voor de lichthinder. Die is niet alleen schadelijk voor de natuur, ook voor de mens.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden