Droogte

Meerdere waterschappen stellen nu al sproeiverbod in

Is dit een beeld uit het verleden? Sproeien mag al vroeg in het jaar niet meer van verschillende waterschappen. Beeld ANP
Is dit een beeld uit het verleden? Sproeien mag al vroeg in het jaar niet meer van verschillende waterschappen.Beeld ANP

Sproeien met oppervlaktewater mag op bepaalde plekken in Nederland al niet meer. De waterstand is zorgelijk.

Anp en redactie

Op de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug mogen landbouwers vanaf maandag niet meer sproeien met oppervlaktewater. Waterschap Vallei en Veluwe heeft vrijdag een beregeningsverbod afgekondigd, omdat de droogte in het gebied zorgelijk is. Ook in het Brabantse gebied rond Breda, Etten-Leur, Rucphen en Zundert geldt een sproeiverbod.

De ‘Grote droogte’, heet het al bijna. Akkergrond verstuift en er verdampt meer dan dat er regen valt. Eén droog jaar (2018) is niet fijn, nóg een droog jaar (2019) is zorgelijk, een derde, opeenvolgend kurkdroog jaar (2020) wordt een serieus probleem. De natuur loopt inmiddels al maanden voor op wat ‘normaal’ is. Lees hier wat er aan wordt gedaan in Brabant.

Ook op veel andere plaatsen in het land nemen waterschappen maatregelen om de droogte te bestrijden. Waterschap Vechtstromen laat meer dan 100 miljoen liter water per dag in vanuit het IJsselmeer om de waterstand in Drenthe op peil te houden. In het riviertje De Geer bij Wilnis is een dam geplaatst om te voorkomen dat brak water naar de Vinkeveense Plassen stroomt. In het hele land is de brandweer extra alert op natuurbranden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden