Meer goedkope Duitse stroom naar Nederland

Een concordemast van TenneT bij Wateringen. Beeld anp

Nederlandse consumenten en bedrijven zijn naar verwachting over een paar jaar voordeliger uit met hun stroomrekening. TenneT, de beheerder van het hoogspanningsnet, gaat de verbindingscapaciteit tussen Nederland en Duitsland vergroten, waardoor er meer goedkope Duitse stroom kan worden geïmporteerd.

In 2016 moet een nieuwe internationale verbinding tussen Doetinchem en Wesel in gebruik genomen worden. Die moet heen en weer 2635 megawattuur (MWh) kunnen doorsluizen, ruim 2000 MWh meer dan een gemiddelde Nederlandse energiecentrale produceert.

Ook wil TenneT de capaciteit van de verbinding tussen het Groningse Meeden en het Duitse Dielen binnen 3 tot 5 jaar opvoeren. Voor de korte termijn zijn verder nieuwe procedures en softwaresystemen ontwikkeld om leveringen tussen landen te optimaliseren.

Overschot groene energie
Het komt steeds vaker voor dat er bij onze oosterburen overcapaciteit is aan wind- en zonne-energie. Een deel van dit overschot aan gesubsidieerde groene stroom wordt nu al tegen sterk gereduceerde tarieven, soms zelfs gratis, op de Nederlandse markt gedumpt.

'Stroomproductie door windmolens en zonnepanelen is in Duitsland enorm gegroeid de afgelopen paar jaar en die stroom wordt zonder beperking op het elektriciteitsnet gezet, ook als daar geen vraag naar is', ligt een woordvoerder van TenneT toe. 'De stroomprijs ligt daar dus veel lager dan hier. Door onze verbindingscapaciteit groter te maken, willen we dit verschil kleiner maken. De Nederlandse consument profiteert hiervan.' Op de Duitse markt wordt nu rond de 40 euro per MWh betaald en in Nederland circa 50 euro per MWh, een verschil van 20 procent.

Daling inkomsten Nederlandse energiesector
De goedkope groene stroomvoorziening uit Duitsland betekent wel dat Nederlandse gas- en kolencentrales op termijn minder uren zullen draaien. De inkomsten van de Nederlandse energiesector zullen hierdoor sterk afnemen, zo waarschuwde het economisch bureau van ABN Amro onlangs.

Dat kan het lastiger maken voor energiebedrijven om investeringen te doen om Nederlands eigen stroomvoorziening groener te maken. Deze investeringen zullen dus hoofdzakelijk door de overheid moeten worden opgehoest.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden