Mediterrane mier rukt op in Nederland

Een mier (niet het mediterraan draaigatje) Beeld Thinkstock

Een nieuwe mier, het mediterraan draaigatje, verspreidt zich extreem snel in Nederland. 

De soort, die hier tot enkele jaren terug niet bekend was, is sterk invasief. Plaatselijke miersoorten worden weggeconcurreerd en op meerdere plaatsen is er al sprake van overlast. Vaak komen de mieren ook binnenshuis.

Het mediterraan draaigatje, afkomstig uit het Middellandse Zeegebied, is een lastige exoot. De mier maakt enorme kolonies en is vrijwel niet te bestrijden. Dit komt doordat de kolonies vele samenwerkende koninginnen hebben die alle nieuwe werksters en geslachtsdieren produceren, aldus stichting EIS, het kenniscentrum voor insecten, dat onderzoek heeft gedaan naar het draaigatje. Het insect is waarschijnlijk via geïmporteerde tuinplanten in Nederland terechtgekomen.

Zeer lastige invasieve mierensoorten

De nesten zitten op plekken waar de zon het oppervlak opwarmt, zoals onder stoeptegels en in muren van tuinen en huizen. Als de kolonie bestreden wordt, blijven er altijd wel koninginnen leven en die bouwen de kolonie dan weer op. De mier lijkt op andere zeer lastige invasieve mierensoorten in ons land zoals de plaagmier, de Argentijnse mier en de Atlantische dwergschubmier.

Het mediterraan draaigatje is inmiddels op zes plaatsen in midden-Nederland aangetroffen, in de provincies Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland. De mier is nu nog alleen gevonden in stedelijke gebieden.

De overlast buiten bestaat voornamelijk uit stoepen en tuinen die ondergraven worden, een toename van bladluizen die tuinplanten aantasten, mieren die bijten en kleverige honingdauw die op eigendommen terecht komt. De mieren komen ook binnenshuis. Er zijn aanwijzingen dat ze nestelen in woningen. De bestrijding is ingewikkeld en kostbaar, volgens het kenniscentrum.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden