Bedreigde diersoorten

Mauritius wil vogelpopulatie redden van het Dodo-lot met nepvogels en een lokroep uit de luidspreker

Mauritius werd vorig jaar getroffen door een olieramp. Beeld Reuters
Mauritius werd vorig jaar getroffen door een olieramp.Beeld Reuters

Het verscheiden van de dodo in de zeventiende eeuw op Mauritius is hét symbool van het uitsterven van dieren. De beroemde loopvogel werd na 1681 niet meer waargenomen, maar dit is niet het enige dier van het land dat verdwenen is: 61 procent van de lokale vogel- en andere diersoorten op Mauritius is inmiddels uitgestorven. Met de rest gaat het ook niet goed.

Mauritius, een eilandnatie in de Indische Oceaan op zo’n 2000 kilometer van Zuidoost-Afrika, werkt inmiddels samen met het VN-milieuprogramma aan het herstel van vogelpopulaties op kleinere eilandjes, waaronder vrijwel verdwenen sternvogels als de kleine of de bruine noddy. Ook roodstaartkeerkringvogels en roetsterns zijn er nauwelijks meer.

Illustratie van de dodo uit de zeventiende eeuw.  Beeld
Illustratie van de dodo uit de zeventiende eeuw.

De eilandjes zijn eerst vrijgemaakt van exoten en ongedierte, zodat de zeevogels veilig terug kunnen keren. Om ze een extra zetje te geven, worden lokvogels ingezet. Nepsternen die levensecht lijken, zitten op nagemaakte nesten en uit kleine luidsprekers klinkt hun lokroep. Overvliegende vogels moeten zo de indruk krijgen dat het er veilig is om te paren en te nesten. Deze truc heeft eerder gewerkt.

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Lees ook:

Het lied van de dodo-eilandbewoners

De dodo was niet de eerste diersoort die van de aardbodem verdween, maar het was wel de eerste keer dat de mens direct aan die uitroeiing had bijgedragen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden