… maar het gaat wel goed met de libel!

Veel kommer en kwel over insecten, dit najaar. Een Duitse studie wees uit dat in 27 jaar driekwart van de vliegende insecten in natuurgebiedjes spoorloos verdween. Dat hakte er stevig in. 

Er was zelfs een groepje Nederlandse insectenvorsers dat er niks van geloofde. Als het waar is, hadden wij het bij veldonderzoek wel gemerkt, zeggen zij. Maar De Vlinderstichting, die al vele jaren de stand van de Nederlandse vlinder bijhoudt, bevestigde het beeld, ook de dagvlinder gaat hard achteruit. Met een derde, in de laatste 25 jaar.

Dezelfde stichting telt met vrijwilligers ook het aantal libellen, en op dat punt is er goed nieuws: libellen doen het niet slecht. Sinds het begin (1990) van het landelijke meetnet voor libellen is het aantal zelfs toegenomen – al is die stijging recent wat afgevlakt. Vorig jaar zijn er in Nederland ruim 65.000 libellen geteld. In bijna de helft van de gevallen ging het om de bekende soorten: azuurwaterjuffer, lantaarntje, watersnuffel en viervlek.

De opwaartse trend is goed te verklaren, aldus ecoloog Roy van Grunsven van De Vlinderstichting. Het komt domweg doordat de kwaliteit van het oppervlaktewater in Nederland de afgelopen decennia met sprongen is verbeterd. Sloten en waterkeringen zijn nu schoon, de rioolwaterzuivering verbeterde sterk en er kwamen strengere regels tegen lozingen. 

Verder is op veel plaatsen de natuur hersteld. Al die zaken bij elkaar hebben de libellen in de kaart gespeeld. In feite hebben libellen zich hersteld van de periode van achtergang van voor het jaar 2000. Volgens Van Grunsven biedt dat hoop voor andere insecten. 

Lees ook het minder goede nieuws uit oktober: Voor het eerst werd met harde cijfers aangetoond dat in Europa insecten op grote schaal aan het verdwijnen zijn. In 27 jaar is de hoeveelheid met meer dan 75 procent afgenomen, blijkt uit Duits-Nederlands onderzoek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden